София търси 195 млн. евро за разширяване на метрото

Проектът за разширение на линия 3 на метрото включва 9 км и 9 нови станции – до кв. “Левски” и до “Арена Армеец”.

Публично обсъждане следващата седмица

По план подземната железница трябва да са разшири с още 9 станции

 

Дългосрочен заем от ЕИБ е вариантът, обясни Барбалов

 

Столичната община ще проведе публично обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка за изпълнение на проекта за разширение на метрото. Обсъждането ще се проведе на 18 февруари от 15 ч онлайн чрез платформата WEBEX и може да се проследи в YouTube канала на Столична община. Това съобщи зам.-кметът по финанси и по здравеопазване Дончо Барбалов.

 

Размерът на дългосрочния дълг, който Общината има намерение да поеме, е до 195 500 000 евро. За строителството на участъка от 3 км и 3 метростанции от кв. “Хаджи Димитър” до кв. “Левски” ще се използват до 56 000 000 евро от заема.

 

За изграждането на по-големия участък от 6 км и 6 метростанции от “ул. “Шипка” през кварталите “Гео Милев”, “Слатина”, “София Тех парк” и зала “Арена Армеец” до бул. “Цариградско шосе” от кредита ще се използват до 139 500 000 евро.

 

Според схемите за финансиране на проекта – 47% от нужните средства за строителството на метрото ще се осигурят от Плана за възстановяване и развитие и или национално финансиране, и 53% – съфинансиране от Столичната община. Заемът от ЕИБ е необходим за осигуряване на общинското съфинансиране.

 

Дългосрочният общински дълг ще бъде изплащан с бъдещи приходи на oбщината. Няма предвидено обезпечение по дълга.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

143 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално