ОБС – Благоевград отхвърли предложението за отмяна на решението за временен кмет на Благоевград

Председателят на ОбС- Благоевград Андон Тодоров свика извънредна сесия на Общински съвет днес от 9: 30 часа в зала „22 септември“. Заседанието започна с предложение от групата на БСП за добавяне и гласуване за отмяна на решението на Общински съвет от миналата сесия, на която бе избран  временен кмет на общината.  По предложението, общинският съветник Радослав Тасков заяви, че няма смисъл  да отменят решение, което е било прието напълно законно, но все пак не се изпълнява, защото Румен Томов продължава да изпълнява функциите на кмет на Благоевград.

След гласуване, предложението беше отхвърлено. „За“ гласуваха- 17 съветници, „Против – бяха 9, сред които съветниците от  ПП ГЕРБ, останалите 15 се въздържаха. Предложение  на ОбС  съветника Давид Петров за добавяне на 28- ма точка за гласуване, относно промени в разписанието на автобусни линии беше прието. Дневния ред беше приет единодушно, след което местните парламентаристи гласуваха и приеха всички 28 точки.

Съветникът Рашко Динков   се обърна към председателя на ОбС Андон Тодоров с въпрос, по повод сигнали от граждани, относно много изостанали преписки заради извънредното положение и колко време ще бъде необходимо за наваксване. Тодоров отговори, че действително има натрупване на  но преписките не са много. Затова на следващата сесия в дневния ред се предвиждат 40 точки. Д-р Владимир Таковски взе думата заради получени сигнали, касаещи множеството разбити улици и съобщи, че състоянието на уличната мрежа е под всякаква критика.

„Кога проблемът  ще бъде решен и защо първо се прави маркировка, после се закърпва и пак се прави маркировка? “ На въпросите му отговори зам. кметът  по строителството Евгени Терзиев, който   заяви, че от 12 май следващата седмица започва закърпване на дупките по улиците. По друг проблем относно велосипедисти, които постоянно карат по пътя за коли към Бачиново, Таковски изказа мнение, че това е абсолютно нередно, защото може да стане инцидент и нищо не пречи те да се движат по алеята.

След кратък дебат по темата, зам. кметът  Терзиев заяви, че въпросът ще бъде поставен пред Кризисния щаб и съответно ще се вземе решение. На финала на днешната сесия Гергана Янчева от БСП се изказа извън Дневния ред след като Общински съвет отказа да гласува отмяна на   решението  за избор на временен кмет:

С патос и величие от трибуната на местия парламент червената парламентарна дама заяви:„Уважаеми колеги, ние от БСП считаме, че въпреки различните ни политики и убеждения, ние всички сме тук за да работим за гражданите на Благоевград. Разумът и закона трябва да са водещи в нашите действия, ние не сме тук, за да мерим мускули и понеже в тази зала на предходно заседание се изказа мнение, че сме щели да станем за резил, казвам ви да днес станахме за резил.

На предходното заседание на Общински съвет въпреки нашето предложение да не прибързваме с избора на временен кмет, същото не беше прието, но в тази зала и от тази трибуна се каза, че ако се наложи и съдът спре изпълнението на решението на ОИК „ние ще отменим нашето решение“. Днес не само, че не го отмениха, а и нещо повече се случи. Представителите на една партия изказаха две противоположни мнения. Нещо повече представителите на групата на ГЕРБ тази седмица са внесли материали в общината адресирани  до временния кмет Ясен Попвасилев.

Уважаеми колеги, станахме за резил, изводите ги оставяме на нашите избиратели, всички жители на Община Благоевград. “

Веднага след изказването и залата зажужа като кошер. Не се сдържа общинският съветник  Красимир Роячки,    който заяви от мястото си „Искам да благодаря за комунистическия  манифест и да ви кажа: Е, вярно станахме за резил. “  Поради изчерпване на Дневния ред заседанието приключи.

Припомняме, че днес в Административния съд в Благоевград продължава делото по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов, който обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което тя предсрочно прекрати пълномощията му.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 352 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград