Цирк в парламента: Депутатите скочиха на Росица Кирова заради закон, който не разбраха приели ли са

Истински хаос настъпи в пленарна зала, докато народните представители гласуват на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО на председателката на НС Ива Митева и Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Те предвиждат службата да не пази главния прокурор Иван Гешев, но очевидно никой не е разбрал дали законопроектите бяха приети или не.

Депутатите рязко скочиха от местата си и заобиколиха зам.-председателката на НС Росица Кирова и започнаха да крещят един през друг. Мая Манолова и Тошко Йорданов се опитаха да вземат думата.

Някои депутати започнаха да правят видео на телефоните си. В зала останаха само членовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Именно те гласуваха „за“.

ГЕРБ пък напуснаха след скандал от по-рано. В залата няма и нито един депутат на БСП, тъй като те са на заседание на Националния съвет на партията, на който се очаква да се вземе решение кога социалистите да върнат третия мандат на президента.

Председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова бързо изведе Росица Кирова от залата.

Според таблото, показващо резултатите от гласуването, законопроектите са приети със 98 гласа „за“, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121.

Това обясни Росица Кирова, докато други ровеха из правилника на НС, като депутатът на ИБГНИ Николай Хаджигенов. Според Кирова законопроектите не са приети. За да се убеди, че е така, тя обяви почивка, но тя продължи само минута, след което се завърна на мястото си, посрещната от бурни аплодисменти.

След още разправии пред трибуната, започна поименна проверка на депутатите, по предложение на председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и на съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова, за да се установи колко души са в залата. Междувременно в 15,40 часа депутатите на ГЕРБ се завърнаха обратно по местата си.

125 се оказаха депутатите в зала след поименната проверка. Затова и Кирова подложи на прегласуване законопроекта. След поредното гласуване се оказа, че само 101 души са подкрепили законопроекта, а само 1 се е въздържал. В това гласуване не участваха ГЕРБ.

Няма кворум и не се према, обяви Кирова.

Тя обаче отново бе освиркана от депутатите и членове на ИТН и ИБГНИ се качиха на трибуната при нея.

Закривам заседанието, каза Кирова и би звънеца.

Това обаче още повече ядоса колегите й. Виктория Василева от ИТН и Татяна Дончева от ИБГНИ настояха, че никъде в правилника не пише, че за да се приеме този закон трябва 121 депутати да гласуват „за“ него. В крайна сметка обаче заседанието бе закрито и Кирова слезе от трибуната.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

289 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Политика