16 години начело на БФС: Борислав Михайлов сред най-дълго управляващите шефове в УЕФА

Легендарният вратар на българския футбол Борислав Михайлов спечели пети мандат за президент на Българския футболен съюз. Въпреки множеството критики към управлението му Михайлов спечели доверието на 241 делегати, които се оказаха достатъчни, за да спечели Конгреса на БФС с 11 гласа повече от основния му опонент Димитър Бербатов.
Бербатов заяви, че ще оспори изборите по съдебен път, след като останаха съмнения дали трябваше да се проведе балотаж между него и Михайлов. От двата лагера тълкуват Устава на БФС по различен начин – и по-конкретно чл. 44, в който се казва, че „президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати“.
На този етап обаче Михайлов остава президент на БФС, с което неговото 16-годишно управление продължава. Борислав Михайлов застава начело на футболния съюз през 2005 година и го управлява неизменно до днес с изключение на период от 18 месеца, в който беше в оставка. Става въпрос за периода от октомври 2019 година до април 2021 г.

Преди две години Михайлов подаде оставката си след разразилия се расистки скандал по време на двубоя между България и Англия на Националния стадион „Васил Левски“. Година и половина по-късно Михайлов изненадващо оттегли оставката си и се завърна в БФС, а вчера (12 октомври) спечели и Конгреса, иницииран от екипа на Бербатов по съдебен път.
Оказва се, че Борислав Михайлов е четвъртият най-дългоуправляващ президент в зона УЕФА – период от 16 години с уговорката, че година и половина от този период той е бил в оставка. Само трима президенти на футболни съюзи на територията на УЕФА управляват по-дълго време от бившия вратар – това са президентите в Албания (19,4 години), Люксембург (17,7 години) и Черна гора (17,3 години).
Ако Борислав Михайлов изкара пълния си пети мандат от четири години, това означава, че той ще е бил начело на Българския футболен съюз 20 години. С това той би могъл да задмине тримата президенти на Албания, Люксембург и Черна гора, в случай, че те прекратят управлението си в близко бъдеще – или поне да се доближи до тях.
А ето как от УЕФА съобщиха за изборната победа на Михайлов.

⚽️ #FootballGovernance at National Association level. B.#Mihaylov has been elected for a 5th mandate as president of the #BFU. In charge since 2005 (except for an 18-month period between 2019 and 2021) he is currently the 4th longest-serving president in the #UEFA region 🇧🇬 pic.twitter.com/PrcQeqUaDr
— CIES Sports Intelligence (@CIESsportsintel) October 13, 2021

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

7 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт