Баражите за Катар 2022 – дванадесет отбора в спор за три места, кой ще изгори?

Квалификациите за Световното първенство в Катар в края на следващата година приключиха и за тимовете от зона Европа остават само три свободни квоти за Мондиала. В битка за тези три места ще влязат 10-те отбора, които се класираха на второ място в квалификационните групи, както и още два тима, спечелили групата си в последното издание на Лигата на нациите, а след това не успели да се класират за Световното посредством квалификациите. Това са отборите на Чехия и Австрия.  

Ето кои са всички участници в баражите за класиране на Мондиала: Португалия, Швеция, Италия, Украйна, Уелс, Шотландия, Турция, Русия, Полша, Северна Македония, Чехия и Австрия. Те ще се впуснат в битка за трите оставащи места в самолета за Катар през март 2021 г.

Жребият, който предстои днес, ще раздели отборите в три потока: „А“, „В“ и „С“. От всеки от тях ще бъде излъчен по един финалист за Мондиал в Катар в края на 2022 г.

Първо ще бъдат изтеглени 6-те отбора, завършили на 2-ро място в своята квалификационна група, които имат най-добри точкови показатели. Те ще получат предимството да бъдат домакин в полуфиналите. Това са Португалия, Шотландия, Италия, Русия, Швеция и Уелс.

Те ще бъдат разпределени по реда на тяхното изтегляне съответно в полуфиналите от 1 до 6. Полуфинали №1 и №2 ще образуват поток „А“, №3 и №4 – поток „В“ и №5 и №6 поток – „С“.

След това, по същия начин, ще бъдат изтеглени и техните съперници, които са: Турция, Полша, Северна Македония, Украйна, Австрия и Чехия.

Единственото ограничение при жребия е, че отборите на Украйна и Русия не могат да попаднат в един и същи поток поради политически причини.

Полуфиналните срещи от баражите за класиране на Световното ще се изиграят на 24 март 2022 година, като победителят ще бъде определен в един мач.

Интересното е, че последните два европейски шампиона Португалия и Италия, може да се паднат един срещу друг в някой от потиците и така един от тях да пропусне Мондиала в Катар.

Пет дни по-късно, на 29 март, победителите от полуфиналите в съответните потоци ще се срещнат в един финален двубой за определяне на отбора, който ще играе на Световното първенство. Домакин на този двубой ще бъде определен по време на жребия в централата в Цюрих в Швейцария.

Година преди началото на Мондиал 2022 всички стадиони в Катар вече са готови

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

10 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт