БФС не спази Устава си – Борислав Михайлов е нелегитимен президент

Българският футболен съюз наруши Устава си и преизбра нелигитимно Борислав Михайлов за президент. Дългогодишният президент на БФС получи гласовете на 241 делегати, като събра с 11 гласа повече от основния си опонент за поста Димитър Бербатов (230). Той беше обявен за нов президент на БФС, но Уставът е категоричен – трябваше да има балотаж между Михайлов и Бербатов.
Причината е, че на Конгреса присъстваха 483 делегати, а Михайлов събра 241 гласа. За да спечели изборите на първи тур, той се нуждаеше от 50% + 1 глас от присъстващите делегати, тоест 242 гласа. От БФС обаче решиха да не гледат присъстващите делегати, а гласувалите делегати. В гласуването участваха 280 делегати, заради което Михайлов беше преизбран за президент без балотаж.
В Устава обаче изрично пише, че „Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати“. Това означава, че Михайлов се нуждае от минимум 242 гласа – не му достига един глас. Въпреки това от БФС не зачетоха Устава си и избраха Михайлов за президент. Димитър Бербатов обаче обяви, че ще си търси правата по съдебен път, защото е категоричен, че трябваше да има балотаж.
Чл. 44 от Устав на БФС гласи следното:
(1) Решенията на конгреса се вземат с мнозинство от присъстващите делегати.
(2) Решенията за изменение и допълнение на устава, за преместване на седалището, за преобразуване или прекратяване на БФС
се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите делегати.
(3) Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване.
(4) Решенията на конгреса влизат в сила незабавно освен ако действието им не бъде отложено. Решенията, които се отнасят до вписванията на обстоятелства, предвидени в закона, подлежат на вписване в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията.
 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт