Емил Костадинов: Изпълнихме всичко заложено през последния мандат

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов донякъде причудливо коментира факта, че не е видял изготвени програми от другите кандидат-президенти за БФС. Костадинов отчете позитивите и грешките на настоящото ръководство на футболната ни централа, признавайки, че сериозен пропуск е, че е било пропуснато да се каже на хората кои са точките, които са били заложени в началото на мандата.
Коща твърди, че те са изпълнени на 100% досега, макар конгресът, който трябваше да бъде редовен, трябваше да се проведе следващия март, но след решение на съда на 12-и октомври 2021-а предстои извънреден конгрес за президент на футбола ни.
„Изиграхме слаб мач срещу Литва. Очакванията бяха големи, но в крайна сметка националният отбор е все още млад и му трябва още време. Според мен този отбор има качествата да играе на голям форум“, коментира Костадинов представянето на „лъвовете“ след последния мач от световните квалификации, загубен с 1:3.
„От доста години не е имало извънреден конгрес, свикан по време на първенство и на квалификации. Очакванията ми са хората да дадат своя вот за кандидата, когото са избрали”, каза още Костадинов.
„Най-голямата грешка е, че не предоставяхме информация на футболната общественост за това, което сме направили. А това ръководство на БФС направи много. Не зависимо, че има още 3-4 месеца от мандата, почти на 100 процента изпълнихме програмата, която заложихме. Не виждам другите кандидати да имат такава програма, а искат само промяна, заяви футболният деятел.
„В ресора, в който се занимавам най-важното за мен лично е, че през последните близо две години направихме скаутско и треньорско звено, привлякохме двама нови треньори с професионален лиценз, които почнаха да наблюдават деца до 13-годишна възраст. В продължение на вече 7 месеца правят лагери – 4-дневни лагери, на които тренират деца най-вече от аматьорските отбори. Целта на всичко това е да стартираме академия към БФС, което никога не се правило досега. За мен това е нещото, което да придвижи футбола ни напред“, каза още Костадинов.
„В България е прието всичко да се казва по медиите, но нашето отношение бе по-дискретно. Като цяло българската футболна общественост трябва да бъде осведомена много повече. Имаше упреци, че управленската структура на БФС е закостеняла, неефективна, но в нея вече работят много млади хора. Подмладяването на персонала е на лице. Трябва да се обединим с опозицията ръка за ръка и да работим. Защото ако предлагат добри идеи, трябва да се вслушаме в тях“, заяви вицепрезидентът на БФС.
„По програмите на ФИФА или на УЕФА се отпускат средства само за определи неща и не могат да се изразходват за друго нещо. Имаше упреци, че не се влагат пари в развитието на женския футбол у нас. От УЕФА идват по 100 хил. евро на година, като за четири години ръководството на БФС инвестира над 1 900 000 лв. в тази структура. От 160 футболистки на полупрофесионално ниво, вече имаме държавно първенство от 16 отбора и три гарнитури женски национални отбори“, сподели специалистът.
Костадинов коментира и предстоящия във вторник извънреден конгрес на БФС.
„Вече съм на четвърти конгрес, урните са прозрачни и са вътре в залата, където стоят делегатите, не са в тъмни стаички. Вотът е съкровен и личен акт и по устав трябва да бъде така. За интегралната бюлетина говорихме още преди две години, преди първия отложен извънреден конгрес заради пандемията. Това решение не е продиктувано от Изпълкома“, каза членът на Изпълкома.
„Промяна се прави с програма, а другите кандидати нямат такава. Най-важното е хората, които работят за и във футбола ни да дават идеи, които да бъдат разглеждани от компетентните органи на БФС. Всяка опозиция има позитивни неща. Даже и да не успеят, трябва да продължат да дават идеи и насоки за развитието на българския футбол“, добави вицепрезидентът на централата. 
Трябва да надградим дейността си с направата на ДЮШ академия към БФС, която е изцяло с футболисти от малките отбори. Основата и гръбнакът на футбола във всяка страна са аматьорските отбори. Трябва БФС да се оптимизира организационно, защото имаме клубове, които не са добре обгрижвани от нашите представители“, завърши Емил Костадинов.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

16 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт