Европарламентът се нахвърли на Суперлигата

Европейският парламент одобри доклада за спортната политика в Европейския съюз, в който остро се критикува формата на Европейската Суперлига. В документа се уточнява, че спортът на Стария континент трябва да се ръководи от принципи, които противоречат на затворената система на Суперлигата.
„През последното десетилетие не беше постигнат съществен напредък във формулирането на модел. По-специално, дебатът е възпрепятстван от семантични съображения относно неговото именуване, вместо да се фокусира върху същността на съответните характеристики на модела, какво означават те и как най-добре да ги популяризират. Това объркване и бездействие продължават и така застрашават европейското измерение на спорта и се стремят да подкопаят характеристиките му, възползвайки се от ситуацията. Европейската Суперлига беше ярък пример за този тип действия, които за момента и за щастие се провалиха поради силната европейска съпротива срещу реализирането му“., се съобщава в изложението.
„В допълнение, всички институции и заинтересовани страни трябва да имат желание да признаят и защитят това, което прави европейския спорт толкова забавен, популярен и успешен, като същевременно запазят неговите социални функции. Тези характеристики включват спортни заслуги, открита конкуренция, конкурентен баланс и солидарност“, заявява вицепрезидентът на групата, отговаряща за спортните въпроси в Европарламента Томаш Франковски.
Според президента на Ювентус Андреа Аниели обаче футболът има нужда от промени.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

11 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт