Какво обича да яде Григор Димитров, какво мрази и какъв е „мръсният му ден“?

Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде любопитно интервю за ATP (и по-конкретно рубриката „Food Court“). В него той разкри какво обича най-много да яде, какво готви най-често, коя храна не може да понася и още. Преводът от интервюто е на Tenniskafe.com.
– Да кажем, че на Григор Димитров му се наложи да готви довечера, независимо дали за себе си или за приятели. Какво ще приготвиш?
– Харесва ми да готвя заедно с някого. С близките и приятелите ми готвим почти всяка вечер. Напоследък правим много барбекюта и се научих да приготвям страхотни пържоли. Наслаждавам се на цялото изживяване. Харесва ми енергията, която се усеща, когато всички правим нещо заедно. Приготвяме и много салати, като от време на време експериментираме със съставките. По турнирите ям паста почти всеки ден, така че бих могъл да кажа, че съм усвоил и нейните тайни. Много харесвам паста „Ньокки“ и наскоро намерих чудесна рецепта за нея. Наслаждавам се на готвенето и му се отдавам винаги, когато имам възможност.
– Доставя ли ти удоволствие да се опитваш да усъвършенстваш кулинарните си умения?
– Печенето е добър пример за това. Напоследък се опитвам да се подобря в тази област и да откривам нови методи. Проблемът в случая е намирането на време за това, защото постоянно имам чувството, че нямам такова. Точно там започват затрудненията. Надявам се, че когато графикът ми е малко по-разреден, ще имам възможност да импровизирам в кухнята и да се постарая да се усъвършенствам. За сметка на това обаче съм много добър в приготвянето на бисквити с шоколадови парченца. Иска ми се да изпробвам и някои по-сложни неща, но уменията ми още не са достатъчно сериозни.
– Макар да си професионален спортист, предполагам, че след края на сезона си даваш повече свобода относно хранителния режим. Така ли е?
– Мисля, че е много важно да използваш възможностите да се отпускаш, дори да е само за няколко дни. Харесва ми от време на време да си подарявам т.нар. „Мръсен ден“. За самия теб е хубаво да не си прекалено обсебен от това какво, кога и колко ядеш. По принцип се храня доста здравословно, но не съм прекалено извисен за бързото хранене. От време на време си позволявам да хапна пакет желирани мечета. Сега, когато съм в Калифорния, прибягвам до In-N-Out Burger. В това се изразява „мръсният“ ми ден, когато съм тук.
– Какво си поръчваш от там?
– Два двойни хамбургера, един чийзбургер, картофки и шоколадов млечен шейк.
– Като по-млад вероятно ти е отнело повече време да се научиш да се придържаш към хранителния си режим. Какво би посъветвал младите играчи и феновете, които търсят начин да се справят с изкушенията?
– Всеки ден ни обграждат какви ли не изкушения под всякакви форми. Аз обичам да опростявам нещата. Когато израствах в България, ядях доста семпла храна. Имахме ферма, от която постоянно вземахме пресни зеленчуци. Не страня от никаква храна –пиле, риба, каквото и да е. Ако си спортист или просто се опитваш да следваш режим, за да влезеш във форма, е важно да се съсредоточиш върху това какво можеш да ядеш. Например ако си направиш кръвен тест и видиш кои храни не ти понасят, кои от тях организмът ти преработва добре и кои – не толкова. Това ти предоставя насоките, които да следваш, и на базата на тази информация си изготвяш меню за седмицата. В общи линии се придържаш към него, като от време на време променяш по нещо, за да не става диетата ти твърде еднообразна. Не мисля, че е сложно.
– Предполагам, че по време на турнир диетата ти е доста стриктна, но все пак позволяваш ли си бисквитка или нещо подобно от време на време?
– Да, разбира се, но не си позволявам да стигам до степента, в която да изпитвам нужда от нещо подобно. Когато си спазвал стриктна диета в продължение на четири или пет седмици, със сигурност ще дойде момент, в който през нощта ще си мислиш как умираш за парченце шоколад. Аз казвам: давай, хапни си. Нищо няма да се обърка от едно парченце шоколад. Да се бориш с подобни усещания може да е много изтощително от психологическа гледна точка, така че защо ти е да го правиш? Вече вършиш чудесна работа, така че си дай малка награда, позволи си да се почувстваш добре.
– Кои са най-вкусното ястие, което си опитвал, и най-добрият ресторант, в който си бил?
– Харесва ми да ходя по ресторанти и имам няколко любими. Естествено, готвенето на майка ми за мен е най-доброто, защото дори когато не съм гладен, нейната храна изостря апетита ми. За мен това е еталонът. Естествено, навсякъде, където пътуваш, искаш да отидеш в някой ресторант и да опиташ местната кухня. Винаги се опитвам да го правя преди турнир. Давам си достатъчно време да се насладя на храната, след което да се върна към обичайния си режим.
– Има ли ястие, което не харесваш и, ако да – защо?
– Не мога да ям банани. Просто не ги понасям. Това е единственият плод, който изобщо не харесвам. Не съм претенциозен, но бананите са нещо, с което просто не мога да се справя.
– Много тенисисти ядат банани на корта. Какво използваш като техен заместител?
– Енергийни барчета, ябълки или нещо подобно, но никога банан.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

0 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт