Кандидат-президент на БФС предлага Първа лига с 20 отбора

Един от кандидатите за президент на Българския футболен съюз Ивайло Дражев коментира очакванията си за предстоящия извъндерен конгрес, който ще се проведе на 12 октомври. Той отговори и на президента на Славия Венцеслав Стефанов, който преди седмица заяви, че бившият собственик на Черноморец (Бургас) страда от раздвоение на личността. Ето какво заяви бизнесменът пред „Студио дерби“:
„Венци Стефанов отново се натиска да не го изхвърлят от Изпълкома. По време на неговото управление Славия стана нарицателно за уговорени мачове, циркове и ганьовщината в българския футбол. Аз съм опозиция още от времето на Вуцов, когато започнаха залаганията и кражбата на млади футболисти от по-малките отбори“, започна той.
„Продуктът „футбол“ в България отдавна не е това, което трябва да бъде. На последния Конгрес казах на Венци Стефанов да избягва да коментира по-умни, по-интелигентни и по-образовани хора от него. Той е част от статуквото на БФС и е нарицателно за „ганьовщина“ в българския футбол“.
„Футболът го няма от 2004 година, когато последно бяхме на голям европейски форум. Управляващите, които дойдоха тогава, направиха така, че унищожиха футбола в България. И двата бургаски отбора дълго време бяха в А група, но администрацията на БФС реши да регистрира паралелен клуб, тъй като аз бях тяхна опозиция. Това очевидно не им се хареса и започнаха мръсните игри срещу мен. Така, както се случва и по време на Конгреса“.
„Знам какви комисии има във футболния съюз за борба със залаганията и корупцията, но те са измислени. Основните клубове в Бургас бяха унищожени само и само да се справят с опонентите си. Митко Бербатов е решил, че той пътува из страната, а ние не правим нищо. Само че дълбоко греши, през годините съм внесъл много предложения във футболния съюз. Докато съм бил във футбола, аз не съм уредил нито един мач. 531 са клубовете в списъка, качен на сайта на БФС. Поне 130-140 от тях нямат реална дейност – не е тайна. Досега не съм бил допускан на реален Конгрес. Допуснаха ме за две минути, но тогава вече всичко беше нагласено“.
Бизнесменът сподели мотивите си да се кандидатира за президент на футболния съюз и заяви, че БФС се управлява незаконно вече 16 години. „Хубаво е да има конкуренция. Аз съм последният човек, който иска да бъде президент на БФС, но имам стари сметки за уреждане. Обединението трябва да се случи между футболните клубове и да спрат неправомерните действия на администрацията. Вече 16 години БФС се управлява незаконно, тъй като Уставът не отговаря на изискванията за дружество с нестопанска цел“.
„Първото нещо, което трябва да се направи на Общото събрание, е да се промени Уставът. В Изпълнителния комитет не трябва да има нито един собственик на клуб. В България проблемът никога не е бил терените. Когато създадеш условия и дисциплина в децата, тогава ще говорим за напредък. Клубовете трябва да бъдат регистрирани като дружества с нестопанска цел, за да не бъдат зависими от администрацията, както е в момента“.
Ивайло Дражев представи част от своите идеи и предложения, ако поеме управлението на БФС. „Форматът на първенството трябва да бъде сменен – трябва да има повече отбори в А група (20). Трябва да има две Б групи, трябва да има и Г групи. Задължително ограничение на чужденците в отборите – максимум до трима. Българският футбол не е спечелил от някой чужденец, дори напротив – пречат на младите футболисти да се развиват“.
„Трябва да има приемственост и децата от детско-юношеските школи да бъдат вкарани в мъжкия футбол. Имам програма от 15 години, която раздавам на всеки конгрес, как да се промени първенството. Държавата винаги има място във футбола. В Министерството на младежта и спорта има достатъчно програми за финансиране на детско-юношески футбол и инфраструктура“.
„Този Изпълком не трябва да има повече власт – има достатъчно аргументи, които го подкрепят. Имам информация, че определени кметове оказват влияние върху по-малките отбори, за да подкрепят настоящата власт. Цялата администрация е вдигната, за да обслужва интересите на една-единствена кандидатура“, завърши Дражев.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

0 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт