Най-големият минус на системата ВАР в Първа лига – разкрит!

Вече до голяма степен свикнахме, че най-сетне и в българската Първа лига бе въведена системата ВАР. Месеци след дебюта на технологията по родните терени, сякаш става ясен най-големият недостатък.
Той си пролича за първи път по време на двубоя между Царско село и Левски. А причината за това е… заснеженият терен. Когато е налично това условие, ВАР няма да може да се използва за засади, което всъщност е една от най-важните му функции.
Технологията не може да калибрира линиите по терена, защото те се боядисват в червено, за да се отличават от снега. И това ни очаква всеки път, когато има заснежаване по игрището. Още преди двубоя между „царете“ и „сините“ двата тима бяха уведомени за това.
Протоколът сочи, че при подобни случаи задължително клубовете трябва да бъдат уведомени за това, че ВАР не разглежда засади. Дори това да се случи в течение на двубоя (ако за второто полувреме завали сняг, тогава трябва да се уведомят двата тима).
„Технологията за засада никъде не се използва, когато има заснежени терени“ – уверяват от Hawk-Eye, с която БФС има сключен договор. Тепърва ще ставаме свидетели на тази особеност, тъй като мачове ще има до 20 декември (двубоите се подновяват през февруари, когато също не е изключено да има заснежени терени).

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

13 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Спорт