Пен Шуай е в безизвестност, светът трепери за нея

В последните часове целият свят очаква с притеснение новини около тенисистката Пен Шуай. Бившата №1 на двойки се осмели да обвини публично в сексуален тормоз бившият вицепремиер на Китай. Оттогава тя изчезна и никой не може да се свърже с нея. Още по-притеснителното е, че всичко, свързано с Пен Шуай в китайското интернет пространство изчезна.

От китайската правителствена медия публикуваха писмо уж от Пен Шуай към президента на WTA Стив Саймън. В него тенисистката отрича да е била жертва на сексуален тормоз и призова WTA да не публикува новини за нея без знанието ѝ.

Написаното обаче породи твърде много въпросителни дали авторът на писмото в действителност е Шуай.

„По отношение на скорошната новина, публикувана на официалния сайт на WTA – съдържанието не е потвърдено или одобрено от мен и е публикувано без моето съгласие. Написаното в нея, включително обвиненията за сексуално насилие, не е вярно. Не съм изчезнала и не съм в опасност. Просто си почивам вкъщи и всичко е наред. Благодаря, че се грижите за мен“, се казва в писмото до Саймън.

„Ако WTA иска да публикува новини за мен, моля да го да го направи с мое одобрение. Като професионален тенисист благодаря на всички вас за грижата. Надявам се да промотирам китайския тенис с всички вас, ако имам този шанс в бъдеще. Надявам се китайският тенис да става все по-добър и по-добър. Отново благодаря за вашето внимание“, пише още в него.

Chinese tennis star Peng Shuai has sent an email to Steve Simon, the WTA Chairman & CEO, CGTN has learned. The email reads: pic.twitter.com/jb6yXwxENA

— CGTN Europe (@CGTNEurope) November 17, 2021

В отговор Стив Саймън излезе с официална позиция на официалния сайт на WTA, в която изрази притесненията си за безопасността на Шуай:

„Писмото, публикувано от китайската правителствена агенция все повече увеличава притесненията ми за безопасността на Шуай. Трудно бих повярвал, че тя е авторът на писмото. Шуей демонстрира огромен кураж, като описа сексуалното посегателство и се изправи срещу топ член на китайското правителство. WTA и целият свят се нуждае от неоспоримо доказателство, че тя е в безопасност. Лично се опитах да се свържа с нея многократно по различни комуникационни канали, но неуспешно. Пен Шуай трябва да може да говори свободно. Нейното обвинение трябва да бъде уважено и разследвано без цензура. Мнението на жените трябва да бъде чуто и уважавано, а не цензурирано“.

Statement by Steve Simon, WTA Chairman & CEO:

The statement released today by Chinese state media concerning Peng Shuai only raises my concerns as to her safety and whereabouts. Peng Shuai must be allowed to speak freely, without coercion or intimidation from any source.

— wta (@WTA) November 17, 2021

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

5 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт