Саша Илич – майстор, достигнал тавана, харизматичен лидер и почитател на Гуардиола

Новият треньор на ЦСКА Саша Илич е доста млад и няма особен опит в професията. Като старши треньор той е водил само сръбския Чукарички, с който обаче постигна голям успех – третото място в Суперлигата.
Затова към този момент се знае повече за играча Саша Илич, отколкото за треньора. Всеизвестен факт е, че името му се спряга най-често с думите „легенда“ и „рекорди“. Има 423 мача за Партизан, 130 гола. Рекордьор е по спечелени титли (10) и купи (4), по брой дербита с Цървена Звезда – 26, и мачове от Шампионска лига (50).
Извън цифрите, които респектират, новият треньор на ЦСКА е богат и на похвали във футбола – от журналисти, играчи и треньори. За него говорят, че е такъв майстор на футбола, че повече от това никой не може да измисли. Че има такава дарба да чете играта и движението на топката, каквато никой друг не притежава. И че е безкрайно харизматичен.

В дългата си и бележита кариера сърбинът е човекът, на когото всички треньори се доверяват най-много и се съветват с него. Той признава, че най-много е научил от „чичо Миша“ – Миша Радакович, който „ме създаде като човешко същество“. Важна за него е и ролята на Любиша Тумбакович, който го описва като „гениален играч, много качествен и позитивен човек и страхотен родител“. И допълва: „Той е над средното талантлив, с големи футболни възможности, вероятно не е постигнал толкова в кариерата си, колкото можеше да постигне, защото искаше да бъде в някаква своя среда, в собствения си клуб, в собствената си страна“.
Когато решава, че ще изиграе последния си мач, Партизан изтегля от употреба неговия номер 22. Толкова голяма е признателността им за всичко, което е дал на клуба.

Когато поема Чукарички, целта, която си поставя, е отборът да постигне резултати и игра, по която да бъде разпознаваем. Когато тимът му побеждава Колубара с 5:0 в шампионата, Илич казва, че иска да изглежда така във всеки мач, независимо дали резултатът е добър, или не. Според него най-добрият двубой на тима му е, когато записва равенство 1:1 с Войводина. Остава начело на тима в 27 мача, в които постига 12 победи, 11 равенства и само 4 загуби.
От известните чужди треньори се възхищава на Хосеп Гуардиола. „Много го обичам. Харесвам стила на отборите, които ръководи. Аз съм за този по-техничен футбол. Но Чоло Симеоне има резултати. И това трябва да бъде оценено. Въпреки това играта на Гуардиола е много по-близка до мен“, споделя веднъж той.

Чукарички може би не би се разделил скоро с младия треньор, ако не го бе подвела любовта му към Партизан. След мача със сръбския гранд, завършил с равенство, Илич е ядосан, че негов играч е бавил времето и признава, че съперникът е по-добрият тим. Нещо повече: Казва, че Партизан незаслужено е останал без победа. Това вбесява ръководството и на другия ден 44-годишната легенда е уволнен. А ето как ще изглежда ЦСКА под негово ръководство според Валери Божинов. 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

10 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Спорт