Умтити може да си тръгне от Барселона заради малко мачове

Барселона търси начин да се раздели със Самюел Умтити, за да намали бюджета си за заплати, което би улеснило каталунците от излизането от финансовата криза. Проблемът е, че никой отбор не е готов да заплати трансферна сума за услугите на французина, а договорът му изтича чак през лятото на 2023 година.

Въпреки това има законен начин Барселона и Умтити да се разделят още през следващото лято. Това може да се случи ако защитникът не вземе участие в поне 10% от мачовете на каталунците през този сезон, което не изглежда малко вероятно, с оглед факта, че не е записал нито една минута от началото на кампанията, макар да е попадал в тимовия лист седем пъти.

Ако това се случи, вероятно раздялата ще бъде безплатна, макар да не е изключено и френският футболист да трябва да плати неустойка на Барселона, чийто размер ще бъде определен от ФИФА.

„Професионален футболист, който е взел участие в по-малко от 10% от официалните мачове на клуба си, може да прекрати договора си преждевременно поради спортни причини. При разглеждане на тези случаи, под внимание ще бъдат взети обстоятелствата за разтрогването на договора от страна на играча. Обоснованата спортна причина ще бъде прегледана индивидуално във всеки един случай. При такива обстоятелства няма да бъдат налагани спортни санкции, но може да се наложи играчът да компенсира клуба финансово. Професионален играч може да прекрати договора си на такова основание в рамките на 15 дни след последния официален мач на клуба, в който е регистриран“, пише в член 18.3 от Правилника за статута и трансфера на играчите на ФИФА.

Потенциално отборът на Барселона може да достигне до над 60 официални срещи през кампанията, което означава, че ако Умтити вземе участие в максимум 6 мача, може да разтрогне с Барселона до 15 дни след изиграването на последния двубой от Ла Лига или потенциален финал в Шампионска лига.

Трябва да се отбележи, че раздялата може да се случи единствено, ако Умтити я поиска. При такива обстоятелства Барселона няма да има думата.

Педри първи подновява договора си с Барселона

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

0 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Спорт