202 са случаите на коронавирус у нас

Това потвърди проф. Мутафчийски

Една положителна проба за коронавирус има от тази нощ в София. Така вече случаите на заразени са 202. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на Оперативния щаб.

По думите му новият случай не е клиничен и е с лека симптоматика.

Въпреки това от Оперативния щаб не смятат, че има тенденция за намаляване на заразените.

„Общият тренд на случите на коронавирус у нас се покачва, засега няма тенденция на намаляване, при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип“, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

„7 души вече са изнервени до крайност, защото са добре, но продължаваме да ги държим в болница. Но на нас ни трябват отрицателните тестове, за да можем да ги изпишем”, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос има ли шанс за нарастване на оздравелите.

Продължава и вълната от дарения.

„ОББ са дарили 200 000 лева, „Райфайзен” са дарили по 50 000 лева на три болници. Непрекъснато продължават даренията към Министерството на здравеопазването или към самите болници”, каза ген. Мутафчийски.

Когато се обадят желаещи да дарят, от Оперативния щаб ги насочват към здравното министерство, където има открита дарителска сметка.

Той отхвърли информациите, че ВМА е закупила тестове за 1 милион лева. Това можело да стане, когато се получат достатъчно надежди тестове.  В момента са закупени само около 500 теста със средства от държавата, а останалите 6 000 теста са от дарители.

„Проведохме консултации и с министъра на здравеопазването, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват реанимационно лечение и кислородотерапия. В днешния ден здравният министър ще издаде заповед”, обясни Мутафчийски.

Другото предложение, направено от Щаба, е за разширяване броя на лабораториите. Персоналът на някои от тях вече е на обучение. В София има заявка от БАН да се включат с лабораторията си, както и от две частни болници./nova.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

61 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално