669 с коронавирус у нас, още 6 пациента са излекувани

Това съобщиха от Оперативния щаб

Общо 669 са случаите на коронавирус у нас. 21 са новите случаи на заразени в страната.Това съобщиха от Оперативния щаб на редовния брифинг.

В София случаите са 12 – 2-ма са в „Пирогов“, в „Света Анна“ също има случаи. 3-ма от заразените са от Кюстендил, в Пловдив, Хасково и Стара Загора има по двама заразени. Няма установени инфектирани медици. Те остават 36

Излекувани са 68 пациента. Новите случаи са 6 – във ВМА двама, в Кърджали – двама, в Пловдив и Смолян са по един. Починалите са 28.

По време на брифинга на Щаба, д-р Асен Меджидиев призова от името на Българския лекарски съюз хората да си останат вкъщи, въпреки празниците. Според него, мерките в България са най-добрите.

„Това, което колегите от Европа ни пращат, е ужасно. Клиповете, които гледаме, с трупове на млади хора, покъртително е. Като лекари сме виждали ужасни неща, но това сериозно ни разтройва. Призовавам хората, да не се удавим накрая, след всички тези прекрасни мерки“, заяви той.

„Ще стане много тежко, особено в София. Това е един много сериозен момент. Обръщам се към всички сънародници – Господ е винаги с нас. Той ни пази и е милосърден. Не са 5 дни в годината, в които да му обърнем внимание. В момента милосърдието е да си останем вкъщи. С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава. Опазихме я дотук, нека положим още две седмици усилия“, призова Меджидиев.

Относно изследване по метода на пуловете, ген. Мутафчийски обясни, че такова се прави в Израел. По този въпрос се работи, а този вид изследване има надеждност до 5 човека.

„Тревогите на моите колеги и на Щаба не произтичат от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях“, обясни шефът на Оперативния щаб и отново призова да си останем вкъщи.

Във ВМА има пациенти, които са минали 28-ия ден от хоспитализацията си и все още вирусът не е изчистен от тях, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски. Той поясни, че вирусът не минава за седмица, а напротив – той е много по-опасен и изисква много грижи и ресурси.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

90 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално