685 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

През днешния ден има още 9 нови положителни теста

685 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, сочат данните на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 5 са в София и 4 в Стара Загора.

384 от заболелите са мъже и 301 са жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 18; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 35; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 406; Стара Загора – 23; Хасково – 8; Шумен – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 32. Днес в областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж от Пещера, при който е бил потвърден COVID-19. Мъжът е страдал от диабет и артериална хипертония.

Грижила се дълги години за пациентите на болница „Пирогов”, наскоро Евелина Цакова се озовава от другата страна. След повече от месец домашно лечение, жената е приета в болница.

„От средата на февруари съм болна, аз съм диабетичка и започнах антибиотик. Отзвуча и после отново се появиха оплаквания – гърлото ме болеше, минах през задух. Приеха ме и ме изследваха. Оказа се, че има недоизлекувана пневмония”, разказва Евелина Цакова.

Бързият тест на жената показал наличие на антитела за коронавирус. Днес, след 2 отрицателни проби, отново е у дома.

„Много искам да благодаря на лекарите, които ме лекуваха, да им кажа, че са страхотни. Те стоят вътре затворени с нас, в скафандри, обслужват 30-ет болни плюс интензивно отделение”, разказва Евелина.

Тя е впечатлена от медиците в „Пирогов” и казва, че те полагат неимоверни усилия, за да помогнат на болните от коронавирус.

„Аз съм медицинска сестра с 45-годишен стаж, ако ме подложат на това, аз не бих издържала. Аз не ги познавам, те са младата гвардия”, разказва Евелина.

За своя едноседмичен престой в лечебното заведение, тя нито за миг не усетила страх у хората, които я лекуват.

„Ако се страхуват, няма да станат доброволци, няма да се захванат с медицина. Това си е призвание”, разказва Евелина.

На фона на все по-големия брой оздравели, растат и смъртните случаи. 38-годишен мъж е най-младият починал у нас. Той е постъпил в болница с тежка двустранна пневмониия и не е имал придружаващи заболявания.

„Този пациент пристигна доста късно, както и предишни пациенти интубирани на врата. Въпросът е дали ако бяха пристигнали по-рано, можеше да им се помогне. Това е тежкият въпрос, който всички лекари в света се опитват да разберат”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

От щаба уточниха, че починалият мъж не е имал личен лекар. Същевременно България започва производството на лекарство за коронавирус, а към момента количествата хлорохин, с които разполагаме са достатъчни, уверяват от щаба.

„Вече запасите от лекарства са съществени, над 16 000 души могат да  бъдат поети”, заяви ген. Мутафчийски.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

247 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално