АФП:Трагедията в България е най-тежката автобусна катастрофа в Европа от десетилетие

Днешната автобусна катастрофа в България, при която загинаха най-малко 46 души, е най-тежката автобусна катастрофа в Европа от десетилетие, предаде Агенция Франс Прес /АФП.

 

Позовавайки се на трагичните подробности около инцидента, агенцията прави преглед на най-тежките катастрофи с автобуси на континента през последните 10 години.

 

2021: Катастрофа в България

 

Най-малко 45 души, включително 12 непълнолетни, загинаха при пожар в България рано тази сутрин автобус, пътуващ от Истанбул за столицата на Северна Македония Скопие.

 

По официални данни през 2019 г. в страната с население от 6, 9 милиона души при пътнотранспортни произшествия са загинали общо 628 души, а през 2020 г. – 463 души. Пътните инциденти често се дължат на лоши пътни условия, остарели автомобили и превишена скорост.

 

Днешният инцидент е станал на част от магистралата с наклони и без ясни разделителни линии, където в миналото са се случвали много пътнотранспортни произшествия, разказва Диана Русинова от НПО за пътна безопасност, която се е оплакала на българските власти за тази част от магистралата .

 

2019: Португалия и Русия

 

Португалия: 29 германски туристи бяха убити, когато автобусът им се отклони от пътя към ресторант на планинския остров Мадейра на 18 април.

 

Русия: Автобус падна от мост в замръзнала река в Сибир на 1 декември, убивайки 19 души.

 

2018: Турция и България

 

Турция: 17 мигранти, транспортирани незаконно през Турция, бяха убити и 36 бяха ранени, когато автобусът им се запали, след като се удари в стълб на 29 март близо до Карс в източната част на страната. Повечето от тях бяха иранци, афганистанци и пакистанци.

 

България: Двадесет поклонници загинаха, след като автобусът им се преобърна при проливен дъжд северно от София по време на пътуване до православен манастир на 25 август.

 

2017: Германия, Италия и Русия

 

Германия: 18 възрастни туристи от Саксония загинаха, когато туристическият им автобус се запали след сблъсък с камион в Бавария на 3 юли.

 

Италия: 16 души – предимно унгарски тийнейджъри, завръщащи се от ски във Франция – загинаха на 21 януари, когато автобусът им се запали след инцидент близо до северния град Верона.

 

Русия: 16 души загинаха, когато влак се блъсна в счупен автобус, превозващ предимно узбекски пътници, на жп прелез източно от Москва на 6 октомври.

 

2015: Най-тежката катастрофа през последните 30 години

 

В най-тежката автомобилна катастрофа във Франция за последните три десетилетия, 43 души загинаха, когато автобус, превозващ членове на пенсионерски клуб, се сблъска с камион и се запали близо до Puisegen в югозападната част на страната на 23 октомври.

 

2014: Експлозия на танк

 

Турция: Цистерна с втечнен нефтен газ (LPG) се преобърна и експлодира на магистрала в югоизточната част на страната на 22 юли, убивайки 26 души в два преминаващи автобуса и се запали.

 

Други 21 души бяха убити в централна Турция на 23 януари, когато автобусът им се преобърна на заледен път през нощта.

 

 

 

 

 

Двадесет и осем души, включително 22 деца, загинаха при инцидент в Сиер, Южна Швейцария, докато се връщаха в Белгия от ски ваканция на 13 март.

 

2011: Убити студенти в Турция

 

Турция: 25 души, предимно студенти, загинаха, когато камион, натоварен с тухли, се сблъска с автобус близо до Салат, село в югоизточната провинция Диарбекир, на 21 декември.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

98 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално