Без хижи, лифтове и отдих в Рила, Пирин и Балкана

Нови правила за посещения в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ издадоха дирекциите на защитените територии, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Указанията са подготвени във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването от 1 май за организация на посещенията в националните паркове и противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Според новите правила посетителите в парковете трябва да спазват социална дистанция от минимум 2,5 метра.

Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място.

При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове.

За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти.

Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места, уточняват от МОСВ.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

На всички входно-изходни пунктове на защитените територии и в посетителските центрове са поставени на видни места указания, те са публикувани и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Следенето за спазването на мерките се осъществява от служителите на паркова охрана и контрол към съответните паркови участъци, се посочва в съобщението.

 

 

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

7 536 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално