COVID-19 изглежда си отива, от Габрово се задава ку-треска

Ново огнище на зараза, но този път от ку-треска*, е установено в 3 села край Габрово. Това съобщи тази сутрин директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Заразените са около 20 души. Всички те работят в две кравеферми и една овцеферма. Първоначално се е смятало, че става въпрос за коронавирусна инфекция, тъй като заболелите са имали висока температура, обясни проф. Кантарджиев. До момента положителни резултати са дали 14 от изследваните.

По отношение развитието на епидемията от COVID-19 у нас, последните данни показват, че разпространението на заразата се овладява. Над 1000 служители на РЗИ правят изследвания в страната, резултатите от които се обобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

От началото на извънредното положение до момента в България под карантина са били 120 000 души. Установено е, че в страната 1 болен заразява средно по още 3-ма, съобщи част от анализите проф. Кантарджиев. Когато т.нар. ефективно репродуктивно число е под 1 може да се твърди, че епидемията се овладява. Показателите му у нас в момента се движат между 0,8 и 1,2. Той прогнозира, че ако хората продължават да се съобразяват с наложените мерки, данните могат трайно да се задържат под единицата. Хубавото време тези дни също ще помогне за това.

Другият важен маркер, който е показателен за овладяването на разпространението на заразата, е времето за удвояване на случаите на заразени. В България той вече е над месец, съобщи още проф. Тодор Кантарджиев.

*Основният резервоар на заразата от ку-треска е при домашните животни са говедата, овцете и козите като причинителят се отделя, чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. При хората около 50% от болните показват клинична проява. Тя се демонстрира с треска, която продължава 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др./dnews.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 391 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Актуално