Екологична катастрофа: Опасни торове изтичат от заседналия на Камен Бряг кораб, правителството отказва да помогне

Въпрос на часове е да стане екологична катастрофа. Затова алармира водолазът Найден Недев, който днес сутринта е направил независим оглед под вода на състоянието на заседналия кораб „Vera Su“ на Камен Бряг.

Според него има и в момента има изтичане на товара от опасни торове, като има наклоняване на кораба към левия борд и е въпрос на часове да стане тежка авария. Към кораба не могат да подходят нито плаващ кран, нито баржа и единствения начин за прехвърляне на товара е при използване на въжена личиня кораб – бряг или разтоварване на ръка на малки лодки. Това обаче до момента не се прави.

И докато еконологичната бомба цъка до защитената зона Яйлата, изпълнителният директор на „Морска администрация“ кап. Живко Петров цитира членове от Кодекса за търговското корабоплаване и обявява, че е разпоредил на собственика да освободи товара. Дали това се прави и не е ли време държавата в лицето на служебното правителство назначено от Румен Радев да си влезе във функциите и да предотврати най-страшното, остава загадка. Министърът на транспорта Христо Алексиев е разпоредил, че това е търговска операция и се води от собствениците и застрахователите. В Черно море няма отливи и приливи, така че корабът няма как по естествен начин да се освободи

„За съжаление се предлага план за друг кораб, който да изтегли товара, но предвид мястото на засядането – няма достатъчно дълбочина. Няма място за двата кораба, фирмата, която се занимава с аварийно-спасителни работи, предлага част от товара да се разтовари в морето, той не е опасен за морската среда, но понеже е защитена зона и корабът е близо до брега – МОСВ и МТ не са съгласни и този вариант е отказан. Отказано е засега да се изпрати и кран в морето. Следва да се търси начин с други сили и средства да се разтовари“, добави председателят на Морска администрация.

Според експерти до дни се очакват силни ветрове, които ще продължат повече от седмица и са опасни за заседналия кораб. Това означава, че дори и да се намеси държавата, вече може да е невъзможно, защото моментът да бъде обезвредена екологичната бомба вече е пропуснато.

„3300 – та тона урея попаднала в морето в подобна концентрация предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира и като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително и птици, а когато се натрупа в тях може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели съдържащи вече токсина“, обесняват експертите.

Ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, следва най-вероятно екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

71 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално