Европол: Двойният убиец от благоевградското с. Селище, Ан. Петковски-Нашко от Сандански, сред 62-мата най-издирвани опасни престъпници в Европа

Лицaтa нa 62-мaтa нaй-издирвaни прecтъпници в Eврoпa, имената на 61 мъже и една жена,  бяхa публикувaни нa уeбcaйтa нa eврoпeйcкaтa прaвooхрaнитeлнa aгeнция „Eврoпoл“. Така агенцията слага началото на поредната си  кампания за най-издирвани лица и призовава всички, които знаят нещо за лицата от снимките да се свържат с нейни агенти.

В списъка с най-търсените и опасни престъпници е и санданчанинът Антон Петковски -Нашко осъден през 2012 година на доживотен затвор, заради двойно убийство. Struma. com припомня, че Нашко бе разобличен като килърът застерял от упор собственикa на търговски комплекс „Космос “ в Благоевград Ангел Христов.

Убийството бе извършено в село Селище, пред вилата на Христов, а съучастник на Петковски бе известният криминалнопроявен благоевградчанин Емил Николов -Мъдака. В битката между жертвата и килърите му, се намесила  съпругата на Христов, която успяла да свали черната маска на Мъдака и видяла лицето му. Уплашен, че той ще бъде  разпознат, Нашко застреля и съучастника си край реката в селото. „Двойно убийство   като по учебник „, така нарекоха криминалистите престъплението, извършено от Нашко.

2 години местната полиция издирваше извършителите му без резултат. В края на втората година се намеси топкриминалистът тогава Ботьо Ботев, който се сети да изолират ДНК от шапката на убиеца, намерена в близост до мястото и след като получиха резултатите от експертизата, задържаха Нашко, за когото казват, че е обучен да убива. Изключително хладнокръвен и жесток.

След години дела, двойният убиец от с. Селище получи доживотна присъда през 2012 година. Малко преди да я чуе Нашко, който бе на свобода по време на процеса, изчезна и вече близо 10 години от него няма и следа. В курортния град Сандански се разказват легенди за местонахождението му, а от Европол твърдят, че дори сменил лицето си, за да не може да бъде разпознат и е с категорично различна самоличност.

Явно е, че Нашко е планирал не само убийството, но и бягството си и трудно ще бъде заловен. Не е изключено и да е в България с нови документи и ново лице, коментират пред Struma. com  криминалисти. Още един санданчанин извърши двойно убийство и се кри с години и това бе Атанас Божинов, който разстреля двама македонци, собственици на „Илинденци мрамор“.

Божинов също избяга преди края на процеса срещу него и с години бе неоткриваем, докато не го намериха миналата година да си живее спокойно във вила  край София. Преди години репортер на Struma. com бе единственият, успял да разговаря с Божинов за извършеното от него престъпление, което той до последно не признаваше, твърдейки, че е жертва на добре скалъпена постановка на враговете му в бизнеса.

Разкриването  на местонахождението му стана след получен оперативен сигнал в полицията. С кампанията си Европол цели да ангажира хората да помагат в издирването на опасните престъпници. По техни данни при последната им кампания са задържани 110 престъпника, след получена информация за тях.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

644 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Актуално