ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ГЛОБИТЕ НА КАТ ОТПАДАТ В СЪДА

  • Много често гражданите се сблъскват с глоби по Закона за движение по пътищата, които МВР налага на водачите и собствениците на МПС. Наказателните постановления и/или Електронните фишове подлежат на обжалване в указания в тях срок.След като получи наказателното постановление или фиша, водачът подава жалба в КАТ, по която се образува дело в съответния районен съд. Най-често се обжалват актове за алкохол, превишена скорост, минаване на червен светофар или технически неизправности по автомобила и др. При подобни освен налагането на глоба, понякога има и санкции като отнемане на книжката и спиране на автомобила от движение, отнемане на точки и др.

Стигне ли се до съд, най-сигурно е жалбоподателят да си наеме адвокат. Няма пречка да се яви и сам, но трябва да е запознат въз основа на кои пропуски от страна на КАТ може да се отмени глобата.

Постановленията и Фишовете съдържат разнообразие от пороци: противоречие с материалния закон, или може да са били издадени в несъответствие с процесуалните правила; не в предвидената от закона форма и съдържание, не от компетентен орган, да нямат необходимите реквизити и т.н.

При успешно обжалване и отмяна на издаденото наказателното постановление или електронен фиш, съдът вече присъжда разноски на жалбоподателя, съгласно направените и приети законодателни промени през месец ноември 2019г.

Така успешното обжалване на наказателни постановления вече не е безсмислено, тъй като може да доведе до отпадане на наложените глоби и пълно възстановяване на направените разходите.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

245 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално