Искат зелен сертификат да се въведе навсякъде и за всичко

Зеленият сертификат трябва да се въведе за всички публични дейности и услуги вместо пълен локдаун, за да бъде овладяна пандемията и да започне възстановяването на туризма, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

 

Според нея сертификатът трябва да важи още за държавната и общинска администрация, за фирмите, търговия, за градския и междуселищния транспорт, за жп транспорта и всички други дейности, където има струпване на хора. Това е пътят да се избегне противопоставянето на обществения интерес и отделни бизнес сектори. „Категорично сме против локдаун и спирането на икономиката“, коментира Карастоянова.

Идеята ѝ обаче противоречи на исканията на останалата част от туристическия сектор, според които зелен сертификат трябва да бъде въведен едва при над 70% ваксинирани, за да не се обричат бизнесите и техните служители на фалит и безработица.

 

„Въвеждането на мярката и в България е правилна, но закъсняла. Трябваше да влезе в сила още през септември след летния сезон, а анонсирана още през юли“, обясни Карастоянова. Според нея това е европейска мярка, която влияе добре върху туризма и увеличава пътуванията. Без зеления сертификат няма да има туристи от Западна и Централна Европа в зимните ни курорти“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

257 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално