Минаваме с декларация границите с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия

Ще се въведе облекчение за преминаване на границите на България с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Правителството подготвя декларация, която да се попълва от гражданите на посочените страни, за да може да се преминава по-свободно, отколкото е в момента.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

„Надяваме се да бъде облекчено преминаване между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Имаме голямо желание да стимулираме туризма, и бизнеса, и дори да облекчим проблемите с роднинските връзки“, добави министърът.

Вече бе уреден и въпросът за гражданите от Западните покрайнини.

Границата ни със Сърбия е отворена частично и преминават граждани от пограничните райони – в радиус 50 километра, които работят в другата страна, предаде БНР.

Все още не се преминава през граничния пункт „Олтоманци“.

Очаква се от мярката да се възползват близо 600 български граждани, живеещи в Западните покрайнини, които работят на територията на България, но досега не можеха да го правят, защото трябваше при всяко преминаване на границата да бъдат под 14-дневна карантина.

Двете страни разрешават преминаването на граждани, които живеят в радиус от 50 километра от сръбско-българската граница, но към момента това може да става само през две ГКПП-та: „Калотина – Градина“ и „Кула – Връшка чука“.

В следващите дни се очаква да се преминава и през ГКПП „Олтоманци-Рибарци

3 179 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.