Министър Стойчо Кацаров: Ще изградим технически място в Министерството, където да се събере информацията за всички, които са се срещали с коронавируса

Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, тези, които са лежали в болница, както и тестваните. Това каза на пресконференция служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните за антитела от 1 март миналата година досега. Събирайки тези данни, ще получим най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Пречката да се изследват всички хора с антитела е, че когато се срещнете с вируса, ги образувате, но след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат“, коментира той. Кацаров уточни, че това не означава, че хората нямат имунитет и не са се срещали с вируса.

„Между 2 седмици и 1 месец е срокът, който програмистите казаха, че това може да бъде реализирано. Всички лаборатории, болнични и извънболнични заведения ще предоставят данни. Администраторът на данните могат да извлекат информацията от всички, които са купи медицинския софтуер. Ще пуснем обществена поръчка, но цената ще бъде от порядъка на 10 000 – 15 000 лв. Досега сме платили стотици милиони за битката с COVID. Ще получим изключителна ценна информация“, увери Стойчо Кацаров.

На пресконференцията се представя проучване на анти-N антитела срещу коронавирус чрез изследване на случайни лабораторни проби в периода 25 май – 11 юни 2021 г. Изследвани са 2665 проби от цялата страна.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

82 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално