НОВ РЕКОРД НА ЗАРАЗЕНИ: 90 нови случая у нас, 10 от тях са деца

Така случаите в страната вече са общо 1171
90 са заразените за последните 24 часа. 21 от тях са в болница. 13 са аквтивните области в страната, а случаите 890. Увеличението е с 8,3 процента от вчера до днес. Излекуваните пациенти са 193.

 

Сред новозаразените са и 10 деца. В Благоевград – три, в София – две, Видин – две, Кюстендил, Перник и Бургас – по едно. Те не са хоспитализирани. Всички са в леко състояние, със симптоми на грип, уточни ген. Мутафчийски. В същото време той заяви, че при децата болестта протича леко, но се изчиства много трудно. Първото болно дето от Бургас повече от месец не може да изчисти болестта.

Расте броят на заразените медици – 129, което прави 11% от всички заразени. 34 са новите случаи. Особено тежка е ситуацията във Видин, където имам 12 нови случая на заразени медицински работници.

Д-р Пенчев е бил на проверка във Видин. „Там проверката показва, че към вчерашна дата има 13 пациента, които са лежащи. Трима от тях са от старчески дом и 25 души персонал, които са пръснати в различни отделения. Прави впечатление, че тези хора работят в различни отделения, което благоприятства разпространението на вируса сред персонала“, каза той.

От новите 90 случаи София е на първо място с 29, като от тях амбулаторни са 26, трима са приети в болница – двама във ВМА и един в „Пирогов“.

Излекуваните са 193-ма, 16,5% от всички заразени. Новите са трима – от Инфекциозна болница в София двама и във Враца – 1.

 

Във Видин са установени 18 случая, в Плевенска област – 12, от които 9 са от завод „Мизия“ и трима са контактни на работещи в завода. В Благоевград са установени 11 случая, в Кюстендил – 5, в Сливен – 5, в Русе – 3, в Ямбол – 2, в Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив – 1.

 

„Щабът не затваря нито един град. Ние докладваме на правителството и то взима решение за затваряне на град. По повод на предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията. В България има едни от най-либералните мерки, дано да не ни се отплатят лошо“, каза ген. Мутафчийски.

Той заяви, че продължават тестванията. Повечето новооткрити случаи са в изследваните огнища. При случайните тестове повечето са отрицателни, на 200 теста се открива по един заболял./nova.bg/

12 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.