НСО и МВР се хванаха за гушите заради драмата с медицинските сестри

 НСО

Шефът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев даде неочаквана посока на драмата с медицинските сестри и нападна директно МВР, че са отказали да помогнат с полицейски сили и психолози при справянето със ситуацията в сградата на парламента, намираща се на столичния булевард „Дондуков“.

От думите му стана ясно, че той поискал помощ от вътрешното министерство още в четвъртък вечер, когато и жените се барикадирали в помещението. Още тогава той помолил МВР да изпрати психолози, но те не се отзовали.

Станчев, който участва лично и в сутрешната ескалация на напрежение, призна в същото време, че и НСО  има психолози и обяви, че на място са били трима от тях. Те обаче се оказали неспособни за тази работа и той смятал, че трябвало да има дуг тип психолози, които да могат да водят преговори. Така и не стана ясно по какво са специалисти тогава психолозите на НСО.  „Изпратих психолози, които се оказаха не толкова способни да работят с тях. По отношение на преговорите имаме друг тип хора, но не пожелаха да дойдат. След което се събрахме тук някакъв състав от резерви, контролирахме положението, говорихме си с тях, но не пожелаха да откликнат на нашите молби. В крайна сметка мога да кажа, че не приключиха в наш интерес нещата“, каза той.

Станчев даде да се разбере, че е искал и полицейски сили, но и те не се отзовали. Шефът на НСО задълбочи и упреците си към МВР с внушението, че сега трябвало да бъдат предадени сестрите на полицията и той не знаел какво ще стане след това.

По закон, правила и норми, охраната и всичко свързано с нея в рамките на сградите на Народното събрание е изцяло в правомощията на Националната служба за охрана, обявиха пред „Сега“ от МВР. Оттам добавиха, че полицията има правомощия единствено около сградата и както се виждало от кадрите там имало достатъчно полицейски сили. Освен това от МВР натъртиха, че в НСО има цяло звено психолози и нямало как и психолозите на МВР да се намесват в тяхната работа.

Самият шеф на НСО изненадващо обяви, че за първи път в Националната служба за охрана се сблъсквали със събитие тип отвличане или терористичен акт. След като се усети какво точно е казал и че всъщност волно или неволно е определил събитията около медицинските сестри като отвличане или терористичен акт, той се опита да се извини. „За първи път на НСО се случва нещо подобно, като някакъв тип терористичен акт, или някакъв тип отвличане, да го кажем в този типаж, не че това имах предвид“, обясни в прав текст генералът. Тук той отново нападна МВР: „Помолих за съдействие органите на МВР, но тук освен нас няма. Очаквах по-качествени психолози да изпратят, които да имат опит. Нашите хора не са от този типаж“, каза той. Веднага след това призна: „Не бих казал, че липсата на МВР е причина за невъзможността да ги изведем“.

Ген.Станчев на няколко пъти разказа, че около 4 часа сутринта били спрели тока, като определи това като тактически жест. Така и не каза за какво точно са го правили и защо всъщност набляга на този си прийом. Шефът на НСО твърди, че в  сградата са били 5 жени и 5-ма души от НСО и не били верни твърденията на медицинските сестри за „нахлуване“ на орда мъже в зала 140 на Народното събрание. Служителите на НСО са разговаряли с тях, но реакция от страна на сестрите не е имало.

Станчев посочи, че и че още вчера вечерта, около 20 часа, когато е влязъл при медицинските сестри, една от тях го е посрещнала със заплахата, че ще скочи от прозореца.  „Едната от дамите още в 20.00 часа като влязох ме предупреди да не се доближавам до нея, тъй като щяла да скочи от прозореца. Не е Бойка, не е Мая, само техните две имена знам, на останалите три не ги знам. Тя си изяви желание да скочи от прозореца. След това към 4.00 часа загасихме тока. Няма да ви казвам поради какви причини, но просто го загасихме. Тогава наистина излязоха навън, аз ги помолих да влязат вътре и след което направихме това, което се случи“, посочи още той.

С тези си думи той опита да обясни защо са прибрали жените от перваза по неособено деликатен начин сутринта. Той обаче не каза защо са чакали до сутринта и защо като е имало хора от НСО в залата и наоколо жените са излезли изобщо на перваза.
Началникът на Национална служба за охрана уточни, че службата е предприела всички мерки и насилие не е имало. „Естествено като се спуснете към някого да го дърпате, се счита това за насилие, аз не мисля че е така. Те са влезли на вчерашното заседание нормално, като експерти в участие някаква комисия, която се е състояла тук. На 10 минутата след като е приключила не са пожелали да излязат“, добави бригаден генерал Станчев. “ От 18.00 часа до сутринта, почти 12 часа се опитвахме по всякакъв начин да изпълним правилата. аз ви казвам защо предприехме това действие, вие видяхте, че седяхме вътре и си говорихме, просто искам да не се качват по прозорците“, обясни още той.segabg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

241 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално