Осигурени са тестове за Covid-19 за учениците от 1 до 4 клас за две седмици

Учениците от 1 до 4 клас в областите Велико Търново, Враца, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и Хасково се върнаха в клас, след като и за тях бяха осигурени щадящите тестове за Covid-19.

 

В Софийска област близо 3640 ученици са се върнали към присъствено обучение в 65 училища вчера и днес. Само едно от децата е дало положителна проба.

 

Осигурени са 359 000 тестове за Covid-19 за учениците от 1 до 4 клас, които ще са достатъчни за още две седмици, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Тестовете вече са в склада на БЧК в с. Лозен край София.

 

Други 120 000 броя тестове заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

 

Очакват се още 1,1 млн. по втората обществена поръчка на здравното министерство. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от 5, 6, 7 и 12 клас.

 

Навсякъде в клас без тестване са учениците от началния етап в общини с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези ученици, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела.

 

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5 клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Просветното министерствода е предоставило безплатни тестове, съобщиха от МОН.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

65 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално