От днес църквите в Гърция отварят за масови посещения

Съгласно специалните правила и разпоредби, църквите в Гърция днес отварят врати за литургии с присъствието на вярващи, което ще бъде и втория тест за гърците, след откриването на плажовете, по отношение на зачитането на мерките и индивидуалната отговорност на всеки гражданин.

Предвижда се да има контролирано влизане, да се поддържа разстояние от един метър и половина, а на входовете задължително трябва да има дезинфектант.

Допустимият брой вярващи зависи от размера на църквата, т.е. един човек на десет квадратни метра. Ако църквата е над 500 квадратни метра, се допускат 50 души. В случай, че броят на вярващите е по-висок от разрешения, останалите ще трябва да изчакат в двора.

Според писмо, изпратено от Светия Синод до всички гръцки църкви, се препоръчва вярващите да носят маска, „която да премахнат преди причастие“, а вярващите, които принадлежат към уязвимите групи от граждани, се препоръчва да избягват да излизат от дома си.

С премахването на забраната за движение на граждани, от 4 май тази година бяха отворени църкви и други религиозни сгради в Гърция, но само за индивидуални молитви.

В допълнение към литургиите, от днес са разрешени религиозни церемонии като сватби, кръщенета и погребения.

Конкретните правила, съгласно министерско решение, подписано от компетентните министри, ще бъдат в сила до 5 юни. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

193 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално