Отново спор за зелените сертификати в НС

Депутатите обсъждаха проекторешение на „Продължаваме промяната“, с което народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина заради коронавирус, могат да участват онлайн в пленарните заседания. Дебат в залата предизвика предложението на ГЕРБ в текста на решението да бъде въведено и изискване за зелен сертификат.

Асен Балтов от ГЕРБ го мотивира така:

„Мисля, че ние също трябва да пазим човешките животи на всички, които ни заобикалят – нашите семейства, приятели, близки, журналисти, администрация, която работи в Народното събрание. По никакъв начин народният представител не трябва да бъде по-различен от останалите в обществото“.

Георги Свиленски от БСП бойкотира предложението на бившите управляващи с мотива, че това е дискриминация:

„Да поставяме зеления сертификат като някаква норма за влизане или за излизане в НС за заседание или не, всички ние ставаме съучастници в това българските граждани да не се ваксинират. Тези дебати, които се опитваме да ги водим тука, работят в обратна посока“.

От „Възраждане“ също се обявиха против. Депутатът Цончо Ганев остро разкритикува ГЕРБ:

„Очаквах днес да има нова декларация от сектора на ГЕРБ да изчетат и да обяснят как всички трябва да се съобразяват с това, което те искат, а именно, от залата да бъдат изгонени абсолютно всички и да останат само те – да дерибействат и да правят това, което са си решили. Крайно време е да разберете, че това нещо свърши. В българския парламент не може да си позволявате да нарушавате Конституцията и да ограничавате нашите права да сме тук и да защитаваме правата на нашите избиратели. В момента посягате и на нашите права“.

От „Има такъв народ“ също не подкрепят предложението. От ПП и ДБ предложиха въпросът за зеления сертификат да бъде обсъден като отделна точка в друго заседание. А от ДПС заявиха, че подкрепят ГЕРБ.

Депутатите все още не са гласували проекторешението. Заради блиц контрола в Народното събрание, председателят на парламента Никола Минчев прекрати разискванията по него.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

69 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално