Правителството няма да удължава извънредното положение

Това реши Министерският съвет на извънредно заседание
Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет.

„Няма нужда да бъде удължавано извънредното положение. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално икономическия живот”, обясни Горанов.

Той обясни обаче, че ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

„Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение”, допълни Горанов.

По думите му ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен  санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще продължат някои мерки.

За първи случай на заразен с COVID-19 у нас беше съобщено на 8 март, а на 13 беше обявено извънредното положение. До момента случаите станаха 1652, а починалите – 78.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 824 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално