ПРЕДИЗБОРЕН ДЕБАТ: Радев и Герджиков в директен сблъсък

Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправят един срещу друг в предизборен дебат преди балотажа в неделя.

 

Двамата ще сблъскат мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция.

 

„Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България „, заяви проф. Герджиков в самото начало на дебата, излъчван директно по Българската национална телевизия.

 

„Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата“, заяви Румен Радев.

 

На въпрос какъв съвет биха дали на лидерите на партията победител в парламентарните избори, действащият държавен глава заяви: „Да започнат с общо съвещание, да сформират общи експертни групи по основни секторни политики. Там да търсят сходството. По време на предишните консултации в началото имаше съпротива към диалога. Подканих партиите да намерят пътя към него. Трябва да се търси компромис. Ако няма такъв от всяка партия, и този път няма да сполучим. Мисля, че партиите го разбраха. А президентът е посредник, а не арбитър”.

 

„И четирите партии казват, че се опитват да намерят общите неща, а не разединителните линии. Това е видимо приложимо”, коментира Герджиков.

 

За подкрепата и партиите

 

Той отговори и на въпрос дали подкрепата, която ГЕРБ заявиха към него преди изборите на 14 ноември е довела до по-ниския му резултат на първия тур. „Миналата неделя получих 80% от гласовете на ГЕРБ и 10% на всички останали. Тогава повечето формации бяха издигнали собствен кандидат. Сега това се промени. Кандидатите сме двама. Хората лесно могат да се ориентират мажоритарно какъв президент търсят и с каква визия“, заяви Герджиков.

 

Опонентът му коментира твърденията за това, че „Продължаваме Промяната“ е негова партия. „Не се занимавам с инженерство в политиката. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебното правителство. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Петков разкри редица порочни схеми на предишното управление. После решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред”, заяви Раде

 

За промените в Конституция

 

„Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото. Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, коментира проф. Герджико

 

 

Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експер

 

 

„Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа”, заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в „неустойчив парламент”.

 

За Прокуратурата

 

 

 

„Проблемът там е и системен, и личностен. Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва“, заяви Радев.

 

 

 

„Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме“, коментира от своя страна Герджиков.

 

 

 

За отношенията между България и Република Северна Македония

 

 

 

„Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите“, коментира Герджиков.

 

 

 

Според Радев България не трябва да казва „да“ на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди „да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите“.

И двамата кандидати за „Дондуков 2“ се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

137 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално