Продължават преговорите за правителство с мандата на „Продължаваме промяната“

Продължават преговорите за оформяне на коалиционното споразумение на бъдещ редовен кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“.

 

Днес се проведе среща в работен формат за уточняване и изчистване на спорните моменти в сектор „Земеделие“, тъй като там има най-много несъгласия, съобщиха за Българското национално радио (БНР) участници в преговорите.

 

Този път експертната дискусия не беше публична.

 

Не по всички 18 секторни политики ще се наложи да се събират работни групи, защото в някои е постигнат почти пълен консенсус, научи още „Хоризонт“.

 

В ранния следобед от „Продължаваме промяната“ са изпратили до формациите, с които преговаряха през изтеклата седмица, списък с постигнатите договорки по темите „Туризъм“ и „Електронно управление“, за да нанесат свои бележки, ако имат такива.

 

Днес в централата на БСП се проведе среща на ръководителите на преговорните групи, за да се отчете постигнатото. Утре в подобен формат се събират и от „Демократична България“.

 

Отсега е ясно обаче, че преди първото заседание на парламента на 3 декември, петък, ще има политическа среща между ръководствата на преговарящите формации, на която ще бъдат решено зад коя кандидатура за председател на парламента ще се обединят. До този момент по време на разговорите се чуло предложение само за Ива Митева от ИТН.

 

Преговарящите твърдят, че дотогава трябва да бъде готово и коалиционното споразумение, а едва след това ще се водят разговори за имена на министри. Официално такава заявка днес дойде от БСП.

 

До следващата седмица в голяма степен трябва да станат ясни съставът и програмата на бъдещото правителство, смята Владислав Панев от „Демократична България“. Според него не е фатално бюджетът за следващата година да бъде приет през януари. Пред БНР съпредседателят на „Зелено движение“ допълни, че е логично колегата му Борислав Сандов да оглави екоминистерството.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

109 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално