Проф. Ива Христова, НЦЗПБ: Ще предложим затягане на мерките в понеделник

„Изискването за COVID-сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно – да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората или поне между потенциални носители на вируса“. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Тя определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

 

По думите на проф. Христова е много важен контролът върху спазването на противоепидемичните мерки.

 

„Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник – 18 октомври – б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките“, подчерта тя.

 

Ваксинацията дава възможност за социални контакти, подчерта тя и обясни, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните.

 

„Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма – ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много“, каза Христова.

 

„Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество“, подчерта тя. По време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза, смята проф. Христова. Издаването на фалшивите ваксинационни сертификати тя определи като чудовищно и много тежко престъпление.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

57 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално