Русия започна военна операция, най-малко 40 украински войници са убити (ОБЗОР)

Русия започна военна операция в Украйна. Малко след началото на атаката президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната. Взривове от ракети се чуват в редица големи градове на Украйна, включително столицата Киев. Съобщава се за поне 40 убити украински войници, за деветима загинали цивилни, 18 изчезнали и неуточнен брой ранени.

 

Руската инвазията започна в 05:00 часа тази сутрин. Малко преди това президентът на Русия Владимир Путин обяви по телевизията, че е дал заповед за атака, а руски войски влязоха в Украйна.

 

И в момента хиляди се евакуират от Киев. По данни на българското външно министерство над 200 българи са поискали да бъдат изведени от Украйна.

 

Светът реагира изключително остро на военните действия. НАТО се събира на извънредно заседание в Брюксел. България обяви, че е солидарна с Европа и НАТО!

 

Руската инвазия започна на цялата територия на Украйна. След като месеци наред Русия твърдеше, че няма да напада никого и Западът нагнетява напрежение, днес атаката започна. Бомбардировки имаше в Киев, Харков, Мариупол, Одеса и още много градове в Украйна. Засега не е ясно нито каква е целта на Русия, нито колко ще продължи инвазията. Още по-трудно е да се прогнозират неща като колко ще са интензивни евентуалните боеве и какъв ще е броят на жертвите.

 

Русия атакува Украйна в 05:00 часа сутринта. Ракети започнаха да падат на летища, в командните центрове на украинската армия и флота и на други позиции на армията.

 

Президентът Владимир Путин се появи малко преди това по руската телевизия, държа дълга реч, с много обвинения към НАТО и правителството на Украйна, след което обяви че е разпоредил атаката. Той поиска украинците да се предадат и каза, че Русия нямало да превзема страната.

 

„Започва специална военна операция. Нейната цел е защитата на хората, които в продължение на 8 години са жертви на издевателствата на киевския режим. Ще се стремим към демилитаризацията и денацификацията на Украйна. Ще се стремим да изправим на съд тези, който извърши многобройни кървави престъпления срещу мирни граждани. Нашите действия са самозащита от надвисналите над нас заплахи”, заяви Владимир Путин.

 

Ситуацията в Украйна е хаотична, а информацията е противоречива. Сепаратистите в Донбас обявиха, че са превзели първите градове от украинската армия. Не е ясно дали това е така. Видео от охранителните камери на границата между Украйна и Беларус показа бронирани машини, влизащи в Украйна. Това е недалеч от Киев, като не е ясно дали това са части, които ще атакуват столицата. Появиха се и кадри от ударени от обстрела жилищни блокове. След като ударите започнаха, от Киев президентът Владимир Зеленски обяви военно положение в цялата страна, но призова украинците да запазят спокойствие.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

112 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Актуално