Сагата приключи! Кметът Илко Стоянов нареди събаряне на сградата на „Кончето”, свързана с Ат. Камбитов и Я. Янков

Точно една година, след като стана ясно решението на състав на Върховен административен съд, председателстван от Севдалина Червенкова и с членове Стефка Кемалова и Мартин Аврамов, че двуетажната сграда на мястото на „Кончето“ в центъра на Благоевград е незаконна и след заповед на кмета Илко Стоянов, събарянето на масивната постройка, ЗАПОЧНА!

Ето и предисторията!

На 8 февруари 2016 година, тогавашния зам. кмет по строителството Янко Янков издава заповед за одобрение на две УПИ върху имот с площ от 1021 кв. м., закупен от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД с управител 25- годишната Елизабет Урукова. Любопитна подробност е, че същия този действаш зам.кмет по това време, който почти две години бе част от екипа на бившия кмет Атанас Камбитов, от 2009 г. до 2012 г. е управител на същата фирма.

Връзките на тандема Камбитов – Янков със собствениците на сградата не свършват до тук. В периода 2009 – 2013 година Янков е партньор и в „Стройинвест консулт“, която построи новата сграда в имота на бившия комплекс „Кончето”.

През януари 2018 г. софиянката Елизабет Урукова продава фирмата „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” на Борислав Тодоров, а през юли същата година нейната майка Цветанка Господинова сключва трети брак и се омъжва за бившия зам. кмет Янко Янков. Кум на младоженците е не кой да е, а кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

На 22 октомври 2018 г. бившата фирма на Янко Янков – „Стройинвест консулт“, внася за одобрение в Общинска администрация – Благоевград проектна документация за нискоетажна сграда за офиси до емблематичната за Благоевград бивша автогара – „Кончето“. Проектът не е одобрен и е върнат на възложителя от главния архитект на Благоевград В. Тинчев, поради липса на съгласие на собственика на имота, който е публична общинска собственост.

На 12 ноември 2018 г. част от този имот, без да има решение на Общински съвет – Благоевград, само с едно актуване, получава статут на публична общинска собственост и това отваря широко врати пред него за продажбата му.

Следва сесия на местния парламент в края на декември 2018 година, на която имотът е включен за продажба въз основа на заявление от „Стройинвест консулт“.

Площта му от 155 кв.м е оценена на 54 717 лв. без ДДС. Сделката става факт на 11 февруари 2019 година и е подписана от Ат. Камбитов, в качеството му на продавач.

Казусът, който определено постави множество въпроси, предизвика интереса на Окръжна прокуратура, след чиито протест бе образувано дело в Административен съд – Благоевград. Според държавното обвинение, когато през 2016 година, Янков издава заповедта, са допуснати фрапантни нарушения – строителството върху имот публична общинска собственост, въпреки забраната за обременяване по чл. 7, ал. 2 и ал. 4 от Закона за общинската собственост, не са били уведомени заинтересовани страни, носители на вещно право, като фирма „Динамо тех“ ООД, липсвали мотиви и в решението на общинския Експертен съвет по устройство на територията.

През юли 2020 г. Административен съд – Благоевград се произнася с решение, че сградата трябва да бъде съборена. Година по – рано казусът с въпросната сграда коства уволнението на бившия главен архитект Васил Тинчев. Стига се и до Върховния административен съд, където инвеститорът – „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД обжалва решението на Административен съд – Благоевград.

Казусът, който коства през 2019 г. уволнението на бившия главен архитект Васил Тинчев, стигна до ВАС, където инвеститорът – „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД обжалва решението на Административен съд – Благоевград, произнесъл се пръв през юли 2020 г., че сградата трябва да бъде съборена.

ВАС потвърждава решението на Административния съд, като по закон „Стройинвестконсулт 2013“ трябва сама да премахне незаконната сграда, в противен случай това ще свърши общинската„Биострой“, след което фирмата трябва да си плати разходите по събарянето и разчистването на терена.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 378 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално