Ще има ли обрат в българската позиция по темата оръжие за Украйна?

За военнотехническата помощ за Украйна има решение на НС, ще се придържаме към решението на НС. Това, което сме обещали, ще го направим. Не смятам, че тази тема трябва на всеки две седмици да я отваряме наново. Така премиерът Кирил Петков коментира информацията от вчера, че украинският посланик е поискал с нота България да предостави оръжия на Украйна.

 

„Мисля, че това което направихме до този момента за Украйна, на ниво подкрепа към бежанците, на ниво средствата, които до момента сме вкарали за хуманитарна помощ, за това, че ще ремонтираме техни техники, които на друго място не могат да се ремонтират – ще го направим в България. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите срещу Русия. Мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги покрепяме“, каза Петков. Допълни, че първите техники идват за ремонт.

 

По темата дали има дипломатически натиск за евроинтеграцията на РСМ, премиерът заяви:

 

„Не става дума за политически натиск. Цялата рамка, че някой ни натиска, пък ние под натиск ще направим нещо – нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български нярод. Това, което се опитваме да направим, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят, но това ще го оставя и на Външно министерство, защото те в момента правят тези преговори. Въпросът е друг – дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било“.

 

Премиерът допълни още, че вторият танкер с втечнен газ от САЩ ще пристигне на 23 юни.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

159 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално