Ще са нужни месеци, за да се изработят необходимите маски и защитни облекла, обяви Ананиев

Кирил Ананиев

© Надежда Чипева, Капитал

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви пред БНТ, че производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла може да отнеме месеци. След като вчера се разбра за първите случаи на коронавирус в страната, премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на текстилната индустрия, които се ангажираха да произведат материал за ушиване на маски и защитни облекла. Разходите за всичко това ще се поемат от здравното министерство, увери министър-председателят.

„При всички случаи няма да е създадена най-добрата организация, тъй като днес е първият ден. Дори да прекалим с превенцията, така е по-добре. Организацията може да доведе до доста бързо производство на всички необходими материали“, каза Ананиев, а на въпрос колко точно време ще е нужно той отговори „в рамките на месеци“.

От Интендантството уточниха, че могат да произвеждат по 10 хил. маски на ден, ако всички служители са ангажирани с тази дейност. От дружеството са готови да работят извънредно и в почивните дни, но за целта трябва да получат конкретна поръчка.

Ананиев каза още, че към момента не може да се говори за затваряне на градове в страната заради коронавируса. Болниците за рехабилитация също няма да бъдат затваряни.

 

Основната цел пред властта е да открие нулевия пациент, тъй като и четиримата заразени не са били в чужбина. Точно заради това всички хора, с които са контактували заразените, ще бъдат проверени внимателно.

 

Не можеш да сложиш контролен орган до всеки човек

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов добави пред „Нова телевизия“, че всеки човек сам трябва да реши как да защити себе си и обществото. Именно заради това към момента не се налага забрана за посещения на търговски центрове или заведения. Подобно ограничение има за спортните и културни събития.

 

„Затварянето на градове не спира хората да се движат вътре в самите градове. Не можеш да сложиш контролен орган до всеки един гражданин. Всеки човек трябва да има разбирането да защити себе си, близките си и обществото“, каза Караниколов.

Артистите да бъдат духовни водачи

Министърът на културата Боил Банов каза пред Би Ти Ви, че е напълно нормално всички културни събития да бъдат спрени, защото най-важното в момента било артистите да бъдат предпазени.

„Надявам се забраната да бъде само за няколко дни. Много е важно сега артистите да бъдат духовни водачи. Няма да се случи нищо страшно от финансова гледна точка за театрите. Все пак говорим за период от една седмица, надявам се“, заяви Банов.

Той добави, че хората ще си получат парите за билети, но изрази надежда да не се струпат на касите по едно и също време. Освен това можело да си ги презаверят.dnevnikbg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

122 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално