СЗО обяви разпространението на коронавируса за пандемия

Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса в глобален мащаб за пандемия, съобщи „Гардиън“. „Световната здравна организация оценява в реално време разпространението на вируса и сме дълбоко загрижени за притеснителните нива на разпространение и тежестта на заболяването, както и от нивото на бездействие. Ето защо нашата оценка е, че разпространението на COVID19 може да се определи като пандемия“, е заявил изпълнителният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус, цитиран от „Гардиън“.

По данни на организацията в момента има регистрирани 118 000 случая на заразени с вируса в 114 страни, а 4291 души са починали. Разпространението на вируса достигна до етап, в който може да се определи за пандемия, изтъкна Гебрейсус.

Според СЗО кризата с разпространението на коронавируса засяга всички сектори на обществения живот, но не е без значение какво правят държавите. Страните все още могат да променят посоката на тази пандемия, изтъкват от СЗО.

„Бързите действия може да предотвратят струпването на хора и разпространението на вируса,  но дори да се провалят в това, могат да обърнат посоката. Предизвикателството не е дали държавите могат да променят пътя на вируса, а дали ще опитат“, коментира Гебрейсус. Според него някои държави се борят с недостиг на капацитет, други – с липсата на ресурси, а трети – с липсата на решителност. Гебрейсус призова държавите да подготвят болниците и да снабдят здравните работници с предпазно облекло.

Според здравни експерти обявяването на пандемия ще има сериозни политически и икономически последици. Това е една от причините СЗО до момента да се въздържаше от решението, изтъкват информационни агенции. Подобен анонс може да доведе до допълнителен срив на световните пазари и до нови ограничения в пътуването и търговията. „Пандемия не е дума, която може да се използва с лека ръка. Злоупотребата с тази дума може да  породи необоснован страх или неоправдано примирение, че битката е приключила“, коментира по този повод Гебрейсус.

Кабинетът на Виктор Орбан обяви извънредно положение в Унгария с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщават в същото време световните агенции. В страната има регистрирани 13 случая, а по-рано властите забраниха и влизането в страната на неунгарски граждани от Италия, Южна Корея, Иран и Китай. Ръководителят на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заявил, че правителството е взело решение за извънредно положение по предложение на вътрешния министър и оперативния борд за борба със заразата.

Освен това Унгария ще преустанови спазването на Шенгенските споразумения и ще въведе гранични проверки по границите си със Словения и Австрия. Всички влакове, автобуси и полети от тези страни ще бъдат спрени, считано от 11 март.

Властите в САЩ обмислят да въведат забрана за пътуване на гражданите на европейските страни в опит да забавят разпространението на коронавируса, според висш държавен служител, предават още световните агенции. „Въпросът се обсъжда и обмисляме как да се отнесем към пътуващите от Европа като цяло“, каза Кен Кучинели, заместник-министър от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.

„Това не означава, че ще наложим забрана за пътуване все още. Но се обсъжда“, каза той, по време на изслушване в Конгреса.

–––––

Не пазете маските за себе си

 

Европейската комисия днес реагира на критиките, че в съюза липсва солидарност в кризата. Те бяха породени от решението на Германия и Франция да наложат контрол върху износа на маски заради глобалния недостиг (България също забрани износа на предпазни средства и към този момент е засякла два опита да бъдат изнесени маски от страната). След телефонен разговор в сряда следобед, италианският премиер Джузепе Конте и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен излязоха с общо изявление, в което призоваха „всякакви рестриктивни мерки, предприемани от страните членки, да бъдат първо обсъждани на европейско ниво, за да може ресурси от изключително значение да се насочват там, където най-много има нужда от тях, както и да се позволи на вътрешния пазар да функционира правилно и да се избегнат неоправдани пречки“. В изявлението се подчертава още, че страната е на фронтовата линия на кризата, както и че предстои страните членки да обсъдят общи действия с оглед на решението на СЗО да обяви пандемия.segabg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

123 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално