Версии: Не катастрофата, а пожарът убил пътниците, имало запалимо вещество в автобуса

„За съжаление, не катастрофата, а пожарът е убил пътниците. Участъкът е тежък, има един сериозен наклон, който може би е подвел шофьора, но причините може да са много“, коментира пред БНТ Магдалена Милтенова – представител на Конфедерация на автобусните превозвачи.

„Това е нов автобус, той със сигурност е бил снабден с ограничител на скоростта“, смята тя. Милтенова предполага, че шофьорът може и да е бил афектиран след дълъг престой на турската граница. Там има тежък проблем в това отношение и често се чака с часове, което се отразява тежко на шофьорите.

„Най-голямата причина за тежкия инцидент е несъобразената скорост на водача“, смята от друга страна Васко Пиргов, експерт по двигатели вътрешно горене. „Навлизайки в мантинелата, автобусът чупи знака, който го изхвърля на 35-40 метра напред, настъпвайки гумата, тя гърми. Това е този тътен, който някои са чули, въпросният взрив. В предната част на автобуса, където е бил фаталният удар, е имало лесно запалимо вещество“, смята той.

Бившият следовател в Националната следствена служба Георги Илиев отчита странно поведение на водача.

„Ясно личи, че поведението на шофьора на автобуса е неадекватно – той се удря в мантинелата, минава в ляво, в дясно по пътното платно, което ни говори, че нещо се е случило в този момент. Главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много“, подчертава той.

Той счита, че пожарът е бил много кратък и с много висока температура. „За да има взрив, означава, че има натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус“, обясни експертът.  

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

534 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално