Ситроен пуска кола за 14-годишни

<em>:Citron, Youtube</em></p>

Citroën Ami, миниатюрният двуместен електромобил, който за пръв път беше разкрит като концепция миналата година, ще бъде пуснат тази пролет, съобщи The Verge. Ami е изключително малък автомобил, с дължина едва 2,41 метра и технически е класифициран като „лек четириколесник“, подобен на Renault Twizy, което означава, че може да бъде управляван от тийнейджъри на 14-годишна възраст в Франция и 16-годишни в останалата част на Европа.

Освен това не изисква шофьорска книжка за шофирането му. Citroën предлага директни продажби на колата, но също така се надява ги пуска под наем подобно на електрическите скутери и други алтернативи за микро мобилност.

Колите ще могат да се наемат както месечно, така и ежеминутно. Ще можете да наемете Ami за 19,99 евро на месец след първоначално плащане от 2 644 евро (около 2 919 долара). Или, ако искате да наемете автомобилите за кратки периоди, като електрическите скутери, от Citroën обясниха, че те ще бъдат достъпни за около 0,26 евро на минута чрез партньори като Free2Move, заедно с месечен абонамент от 9,90 евро. Ако искате да го притежавате, той може да бъде ваш за 6 000 евро (около 6 600 долара). Може да бъде закупен онлайн и доставен директно до дома ви, казват от Citroën.

Интересна е и конструкцията и дизайна на Ami. Citroën подчертава своята простота, като използва симетрични врати, брони и дори панели под каросерията, като броят на уникалните компоненти е минимален. Освен това има невероятно минималистичен интериор, което означава, че трябва да използвате собствения си телефон и Bluetooth високоговорител, ако искате основен тип функционалност като слушане на музика.

Междувременно приложението ще може да ви предостави подробности за автомобила, като например текущото му състояние, предупреждения за пробег и поддръжка. Приложението може да се използва и за намиране на точки за зареждане наблизо.

Както бихте очаквали от автомобил, който може да се управлява от 14-годишни, Citroën Ami не е особено мощно превозно средство. Има максимална скорост от едва 45 км/ ч, същата като на най-бързите електронни велосипеди в Европа, а Citroën казва, че ще получите пробег до 70 км. с едно зареждане. Този обхват може да не е особено далеч, но малката батерия означава, че можете да го зареждате от стандартен 220-волтов европейски контакт за стена само за три часа.

Предварителните поръчки за Ami ще бъдат отворени на 30 март във Франция, последвани от Испания, Италия, Белгия, Португалия и след това Германия. Citroën очаква първите френски доставки да започнат през юни.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

224 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Авто