100% сигурно! В Благоевград на балотаж за кметския пост отиват Илко Стоянов и Румен Томов

В Благоевград на балотаж за кметския пост отиват Илко Стоянов и Румен Томов, каза заместник-председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Йордан Симонски.
За Илко Стоянов, който е кандидат за кмет от „Има такъв народ“, са гласували 35.32 процента от отишлите до изборните урни в неделния ден, което е близо 6400 гласоподаватели. Негов опонент за кметското място е досегашният кмет Румен Томов, за когото са гласували близо 5200 жители на общината или 28.65 процента.

Както на редовните местни избори през 2019 година, така и на частичния вот, Румен Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП. Резултатите са при сто процента обработени данни от секционните комисии, посочи Йордан Симонски.

Трети в надпреварата остава Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО. При обявяване на кандидатурата на Андон Тодоров през май, в Благоевград за да изразят подкрепата си за него дойдоха четирима бивши министри – Томислав Дончев, Деница Сачева, Младен Маринов и Костадин Ангелов. Гласовете, събрани от Андон Тодоров на частичния местен вот са 19 процента, съобщава БТА.

Общо седем кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград. Четвърти се нарежда Стефан Делиов от Коалиция „Ние, Гражданите“ с близо 5.5 процента, следван от Цвета Рангелова от „Възраждане“ с 4 процента, Виктория Каракостова от „Демократична България – Обединение“ с 3.47 процента и независимия кандидат Людмила Костадинова с 1.74 процента.

Избирателната активност на частичния местен вот в Благоевград е 27.67 процента, което е два пъти по-малко в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 година. За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели, а по думите на Йордан Симонски гласоподавателите са се справили с машинния вот „учудващо добре“. За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК – Благоевград, посочи Симонски.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

465 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград