79 години от разстрела на Никола Вапцаров

Навършват се 79 години от смъртта на поета Никола Йонков Вапцаров. Той е разстрелян през 1942-ра година от тогавашната власт заради подривна дейност. Роден е на 7 декември през 1909 година в град Банско. Поета завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име.

Практиката си изкарва първо на кораба „Дръзки”, а след това и на кораба „Бургас”, с който посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. По това време се запознава с идеите на комунистическото движение и става техен последовател. През 1939 година подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни”, изляза от печат 1940 г. Публикува и други стихотворения, както и разкази, и драма, но те нямат същия успех като поезията му. Същата година се включва активно в т.нар. Соболева акция и събира подписи в нейна подкрепа из Пиринска Македония.

Соболевата акция има за цел да накара правителството на България да предостави бази на СССР във Варна и Бургас. Заради тази си дейност, Никола Вапцаров е арестуван, съден и интегриран в Годеч. Никола Йонков Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни.

Заедно с Вапцаров другите по-известни личности, които са осъдени на смърт по този процес, са ярки фигури от ръководството на БКП като Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов.

По този повод от 11.00 часа пред барелефа на Никола Вапцаров (пред сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград) ще се състои ритуал по полагане на цветя в знак на признателност.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

199 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград