8 дни след крайния срок за премахване на предизборните плакати Благоевград с визия на голямо агиттабло

8 дни след изтичане на крайния срок, в който политическите партии трябваше да премахнат предизборните си плакати от парламентарния вот на 11 юли, Благоевград прилича на едно голямо агиттабло, сигнализираха в „Струма” благоевградчани.

Особено по кварталите всички улични лампи са плътно покрити с плакати главно на ГЕРБ и на бившия кмет Румен Томов, който не успя да вземе нов мандат . Постерите на ГЕРБ и Томов буквално са облицовали няколко огради в центъра на Благоевград, като успешно ги конкурира само кандидат-кметът от ДБ д-р Виктория Каракостова, която е окупирала оградата на бившата печатница . Кандидат-депутатът от „Обединени патриоти”, бившият заместник областен управител Иван Стоянов , се конкурира за място по уличните стълбове на кв. „Еленово” с новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов . В най-многолюдния благоевградски квартал дори могат да се срещнат плакати на лидера на партия „Възраждане” Костадин Костадинов, въпреки че на последните парламентарни избори той бе водач на партийни листи във Варна и София.

Има и улични лампи, на които плакатите са лепени един върху друг, поради което не е ясно коя партия е длъжна да го изчисти.

Факт е, че плакатите на „Има такъв народ” и „Възраждане” са най-малко и вероятно са пропуснати при почистването, но все пак ги има.

Задължението да бъдат изчистени улиците от агитационните материали произтича от Изборния кодекс, съгласно който плакатите трябва да бъдат премахнати до 7 дни след изборния ден, тоест сроковете бяха 11 юли 2021 г. за частичната кметска кампания и 18 юли 2021 г. за парламентарния вот. Съгласно чл. 472 (1) от ИК „При неизпълнение на това задължение на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв.”.

Актовете за установяване на нарушението по ал. 1 се съставят от длъжностни лица, оправомощени от кмета на общината, и зависят от броя на неразлепените плакати. Наказателните постановления трябва да бъдат издадени от кмета Илко Стоянов, който, макар и с малко, също е сред нарушителите.

Подалите сигнала благоевградчани обаче са категорични, че целта им е не да докарат глоба някому, а да подсетят политиците да махнат плакатите.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

274 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград