Арестуваха македонка с български паспорт, нарушила карантина в с. Покровник

Македонка с двойно гражданство бе арестувана за неспазване на задължителната карантина, която трябвало да изкара в благоевградското село Покровник. Съгласно заповед на здравния министър по време на извънредното положение, въведено на 13 март заради пандемията с коронавирус, всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, пристигащи от чужбина, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома им или на друго място за настаняване, което лицето е посочило.

Гражданката на Северна Македония с български паспорт била поставена под 14-дневна карантина, която трябвало да изтърпи на посочения от нея адрес в благоевградското село Покровник. Тя обаче не се съобразила с разпоредбите и тръгнала да се прибира в Македония, спряна е от граничните полицаи и е задържана. След като изкарала 24 ч. в ареста на ГПУ – Благоевград, й е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 355 от НК – нарушаване на карантината, а вчера дежурният прокурор Елица Калпачка внесе искане в Районен съд за определяне на мярка за неотклонение. Македонската гражданка се е съгласила да сключи споразумение, като изтърпи наказание от 5 месеца условно и 10 000 лв. глоба, което предстои да бъде одобрено от съда. Тя е безработна, но се е занимавала с бизнес, свързан с внос на автомобили.

Това е поредният случай с македонски гражданин с двойно гражданство, който нарушава карантината. Миналата седмица двама македонци с българско гражданство бяха обвинени, че не са спазили карантината в благоевградското село Логодаж. Те отишли в Германия, за да си закупят автомобил, като на връщане минали през Сърбия и на 27 април стигнали до ГКПП – Видин. Веднага им били издадени предписания от РЗИ за спазване на задължителната 14-дневна карантина – противоепидемична мярка, въведена срещу разпространението на вируса Covid-19. Двамата следвало или да напуснат България в срок от 8 часа, или да пребивават на постоянния им адрес в с. Логодаж, община Благоевград. Вместо това още същия ден те отишли в сградата на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР – Благоевград, където се редили да опашка за регистрация на автомобила.

В понеделник около 13 ч. те пристигнали на ГКПП – Гюешево, който е единственият разрешен пункт за влизане в Македония, но били задържани. Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград бе предприето разследване и двамата македонци са обвинени за извършени от тях престъпления по чл. 355, ал. 2 от НК. След това те сключиха споразумения с наблюдаващия прокурор Елица Калпачка да изтърпят наказания 7 месеца условно и по 10 000 лв. глоба./struma.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 757 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград