Асен Василев: Увеличение на заплатите в МВР и пожартната ще има само след реформи

Увеличавания на заплатите може да има в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната – само след реформи. Това заяви пред Нова телевизия финансовият министър Асен Василев по повод предстоящия днес протест на полицаите. Той посочи, че управляващите са дали отговора още при предварителните разговори.

 

Относно Плана за възстановяване министърът поясни, че той вече върви към частични последни корекции. Василев посочи, че текат дискусии и се очаква одобрение във формалната връзка.

 

Министърът обясни, че в плана е заложено 40% намаление на въглеродния отпечатък от въглища. Той подчерта, че единственият ангажимент за затваряне на мощности, който е поела страната ни, е да се затворят мощности, които не отговарят на тези изисквания.

 

Според Василев е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г.

 

Той бе категоричен, че въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС върху храните, държавата няма да отстъпва.

 

„Опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 млрд. и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга искат да ги разширим с 2 милиарда на база техните предложенията“, изрази недоумение финансовият министър.

 

Относно заложения в преработения План за възстановяване енергиен проект за батерии, с които да се добива електричество, и завод у нас, Василев посочи, че в света са изградени 20 такива завода.

 

„По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме“, отбеляза той.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

383 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград