Бившият кмет на Благоевград загуби дело срещу КПКОНПИ за 100 хил. лева

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов, управлявал два мандата до 2019 г., загуби делото, което заведе срещу КПКОНПИ. Комисията му наложи глоба от 10 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата на получена материална облага от 87 627 лв. Камбитов обжалва решението на комисията, но на първа инстанция административният съд го потвърди, като най-вероятно той ще обжалва пред ВАС.

Проверката срещу бившия кмет е започнала през 2019 г. по сигнал. Антикорупционната комисия се произнесе, че два имота частна общинска собственост са продадени на “Старт-2015” ЕООД с едноличен собственик и управител Румяна Шекерлийска, счетоводителка във фирмата на Камбитов. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, тя закупила от Камбитов поземлен имот в Свети Влас.

В периода 25 септември – 3 октомври 2017 г. за една седмица като едноличен собственик на капитала и управител е вписан тогавашният кмет Атанас Камбитов. Той провежда извънредно общо събрание и разпределя като дивидент на самия себе си 79 800 лв. Сумата му е изплатена от Шекерлийска в качеството ѝ на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на сумата, кметът продава дяловете си на свой приятел, а за управител отново е избрана и вписана счетоводителката.

На 17 септември 2020 г. едноличният собственик на “Старт-2015” вече е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота частна общинска собственост през 2016 и 2017 г. преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

КПКОНПИ твърди, че става въпрос за конфликт на интереси, защото като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия имот, като това е станало в частен интерес на свързано с него лице

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

247 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград