Болните с Ковид-19 драстично намаляха, само 1 пациент е преминал през СПО на МБАЛ – Благоевград

Болните с усложнения от Ковид-19 драстично намаляха и вече са единици в МБАЛ – Благоевград. „На лечение във вътрешно отделение са няколко пациенти, ситуацията е спокойна”, заяви за „Струма“ началникът на отделението д-р Румен Кондев.

„От началото на седмицата до вчера само 1 пациент е преминал през спешно-приемно отделение, който е бил с положителен резултат за коронавирус, докато в пика  на втората и третата вълна седмично преминаваха по 90 човека”, добави д-р Владимир Рабаджийски, който работи в двете отделения – вътрешно и спешно-приемно.

Лекарите се надяват положителната тенденция на по-малко заразени да се запази. За поредно денонощие новите случаи в Благоевградска област са малко – 15, от общо 170 в цялата страна.

Междувременно от РЗИ предприеха активна информационна кампания за имунизиране на населението с ваксина срещу Covid-19 в Пиринско, която ще бъде с разширен обхват. За целта служители на инспекцията ще провеждат ежедневни срещи с представители на общинските администрации, здравните медиатори към тях, собственици на промишлени предприятия и представители на туристическия бранш в област Благоевград. Ще се дискутира възможността за имунизиране на неимунизираната част от населението и на тези, които са преболедували коронавирусна инфекция в по-ранен етап. Предвижда се имунизационни екипи да поставят ваксини в открити пунктове пред големи търговски обекти или общински администрации. В кабинета на РЗИ – Благоевград в момента на ден се ваксинират едва по 10-15 души.

„РЗИ – Благоевград разполага с всички видове разрешени за употреба в Република България ваксини срещу Covid-19, които са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Трябва да бъдем внимателни, защото в общественото пространство все по-често се разпространява невярна информация за ваксините. По този начин се подрива доверието в имунизационния процес и в ползата, която ваксините носят. Науката е категорична, че ваксините срещу Covid-19 са безвредни и безопасни. Информационната кампания се провежда с цел успешното ограничаване и спиране разпространението на Covid-19, както и опазване живота и здравето на хората. Бъдете отговорни! Ваксинирайте се!“, призоваха от РЗИ – Благоевград.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

520 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград