COVID – 19: Обстановката в Благоевградска област е спокойна, но броят на заболелите расте и вече сме в жълтата зона

Кризисният щаб за борба с COVID – 19 в Област Благоевград проведе първото си заседание, след като няколко месеца дейността му бе преустановена. По заповед на служебният здравен министър, в цялата страна, директорите на регионалните здравни инспекции трябваше да запознаят членовете на щабовете с Националния оперативен план.

Задачата да направи това в Пиринско имаше д-р Калоян Калоянов, който каза пред медиите, след края на срещата, че основната тема на разговора е била готовността на лечебните заведения за реакция при увеличаване на случаите. Той добави, че в края на август – началото на септември се очаква четвъртата вълна на COVID – 19 у нас, затова е необходимо всички институции да са в пълна готовност. „Знаете, че в момента обстановката в област Благоевград е спокойна.

Заболеваемостта е 16 на 100 000 души на 14-дневна база. Но се наблюдава тенденция за плавно покачване. Заедно със Софийска област, Бургас и Варна, вече сме в жълтата зона, което предполага прогнозна заболеваемост от 20 – 59 на 100 000 души“, каза още д-р Калоянов.

Стана ясно, че при повишаване на заболелите, в Благоевградска област ще се премине към предприемането на локални мерки, които ще се предлагат от кметовете на общините. „От страна на РЗИ, при евентуално рязко повишаване на броя на болните в определен район, ще предприемаме локални мерки от съответния кмет на община, които ще бъдат за кратко време. Ако си спомняте подобен подход приложихме и предните пъти в Гоце Делчев, Сатовча, Петрич, Сандански и др. При необходимост ще отменяме масови мероприятия, ще затваряме заведения. Ще се постараем да сме максимално гъвкави, да не са толкова твърди мерките и да са за по-кратък период“, уточни директорът на РЗИ – Благоевград.

За разлика от първите две вълни на пандемията, този път ще се прилагат предимно локални мерки и най-вече ще се работи в посока превенция.

Според Националния оперативен план са предвидени четири етап, през които ще се предприемат редица мерки:

1 ниво: броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от

населението през последните 14 дни е по-малък от 100 на 100 000

2 ниво: броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от

населението през последните 14 дни е от 100 до 200 на 100 000

3 ниво: броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от

населението през последните 14 дни е от 200 до 500 на 100 000

4 ниво: броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от

населението през последните 14 дни е 500 и повече на 100 000.

Д-р Калоян Калоянов призова за по-активна ваксинация от страна на жителите на Благоевградска област, защото към момента нивата на ваксинирани са изключително ниски – едва 20 %. По думите му през последните седмици все пак се наблюдава покачване в броя на желаещите да се имунизират, като най-често се търси еднодозовата ваксина.

В Регионална здравна инспекция вече се извършва и имунизация на деца, добави д-р Калоянов. Според директорът на РЗИ – Благоевград четвъртата вълна ще обхване предимно младите и неимунизираните лица, затова призова всички, които искат да се ваксинират, за да не се стига отново до кризисни ситуации. В Област Благоевград има достатъчно количество от всички налични ваксини, разрешени за прилагане от Европейския съюз.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

225 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград